Πρόεδρος δημοκρατίας: ποιους έπεισε ο Σαμαράς, ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλάζουν στάση

Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως έπεισε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι (ή και αποφασισμένοι) να αλλάξουν στάση στη δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Αντίθετα, πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν αμετακίνητοι.

Πάμε να δούμε πώς διαμορφώνεται πλέον η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών και σε ποιον αριθμό μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας:

– Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση. Έτσι, σίγουροι θεωρούνται οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής.

– Από τους υπόλοιπους, που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν “παρών”, αναμένεται να αλλάξουν στάση οι Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, που έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Με τις ψήφους αυτές, οι 160 ψήφοι της πρώτης ψηφοφορίας γίνονται 163.

– Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που, αν και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν την Τρίτη, θεωρείται ότι τείνουν προς την ψήφο στον Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για τους Γιώργο Κασαπίδη, Μίκα Ιατρίδη, αλλά και για τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα. Αν όλοι αυτοί ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ψήφοι φτάνουν τις 167.

Ερωτηματικό παραμένει επίσης η στάση του Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου, που επίσης πολλοί θεωρούν πως βρίσκεται κοντά στη στήριξη του Σταύρου Δήμα, αν και ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός – αν, πάντως, και αυτός αλλάξει στάση, οι ψήφοι φτάνουν τις 168.

– Και τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι αρκετοί οι βουλευτές που έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα ψηφίσουν “παρών” και στις δύο επόμενες ψηφοφορίες: Πέτρος Τατσόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βύρων Πολύδωρας. Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Καπερνάρος, Ραχήλ Μακρή, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς είναι οι 11 βουλευτές που θεωρούνται σίγουροι για “παρών” και πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάποιος από αυτούς στάση, τουλάχιστον στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία.

Έτσι, το “ταβάνι” αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι οι 168 ψήφοι, που είναι πολύ λιγότερες όχι μόνο από τις 200 που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τρίτη, αλλά και από τις 180 που θα είναι ο στόχος για την τρίτη ψηφοφορία.

Διαβάστε πότε η πιθανή αναγγελία για τις πρόωρες εκλογές 2015 και ποιες οι πιπεράτες αποκαλύψεις Αποστολόπουλου για Χαϊκάλη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.