Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διαλύεται το χρηματιστήριο, όπως και η Ελλάδα. Πότε οι εκλογές

Ποιες οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ενόψει της Εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας;

Κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον προεξοφλείται το αρνητικό σενάριο της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου στις 11.38 έπεφτε 7,92%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 790 μονάδες και ο FTSE 25 στις 255 μονάδες. Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%. Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει στο 8,7% με το spread να διαμορφώνεται στις 810 μονάδες ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,20% και η τριετία στο 10,5%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι 12 ψήφοι, οι οποίες απαιτείται να προστεθούν στις 168 που συγκέντρωσε κατά την δεύτερη ψηφοφορία ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Σταύρος Δήμας, ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν και να προκύψει το άθροισμα των 180 βουλευτών στην τρίτη -και τελευταία σε αυτή τη φάση- ψηφοφορία.

Η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έληξε με αναμενόμενα αποτελέσματα, 168 Σταύρος Δήμας και 132 ΠΑΡΩΝ, γεγονός, που σημαίνει πως εντός 10 ημερών η Βουλή διαλύεται και η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές.

Η ημερομηνία για τις εκλογές 2015 είναι η 25η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 14:00 το μεσημέρι.

Τα επικρατέστερα σενάρια δεν αποκλείουν την -ακόμα και σήμερα- διάλυση της Βουλής, ενώ ήδη τα κόμματα, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αρχίσει την προετοιμασία των ψηφοδελτίων, αφού κανείς δεν πίστευε, ούτε καν τα στελέχη της ΝΔ, ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Διαβάστε ποια τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας και ποιοι βουλευτές έστειλαν την Ελλάδα σε εκλογές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.