Αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας 2015: ποιοι θα έχουν μείωση, πώς υπολογίζεται

Ποιοι θα δεχθούν μείωση στα τέλη κυκλοφορίας για το 2015;

Τη διατήρηση των χαμηλότερων Τελών Κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες πραγματοποιούν άρση ακινησίας των οχημάτων τους ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015.

Ειδικότερα το σύστημα καταβολής μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που οι κάτοχοί τους πραγματοποιούσαν Αρση Ακινησίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014 με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων μπόρεσαν να κινήσουν και πάλι τα αυτοκίνητά τους με χαμηλότερο κόστος χρήσης αλλά και να μειώσουν στο ελάχιστο το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (για ΙΧ με κινητήρες από 2.000 κ.εκ. και άνω).

Ο υφυπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκειά της ομιλίας του δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Στη φορολογία του αυτοκινήτου προβλέψαμε για πρώτη φορά το 2014 και σύντομα επεκτείνουμε και για τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας.».

Ολοι είναι κερδισμένοι

Από την διατήρηση της ρύθμισης για καταβολή Τελών Κυκλοφορίας με μείωση δεν βγαίνει μόνο το κράτος κερδισμένο εξαιτίας της αύξησης των εσόδων αλλά και οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οι χρονομισθωτικές και βέβαια οι ιδιώτες καταναλωτές.

Ειδικότερα οι εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομισθωτικές με πολύ μεγάλους στόλους οχημάτων εξαιτίας της νομοθεσίας για τα ανασφάλιστα οχήματα αναγκάστηκαν να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν από τα πρόστιμα.

Από την άλλη μεριά οι ιδιώτες καταναλωτές που είχαν σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους εξαιτίας των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας, των Τεκμηρίων αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης μπόρεσαν έστω και για λίγους μήνες να κινήσουν τα οχήματά τους συνεισφέροντας έτσι επιπλέον έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πως υπολογίζονται τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται, πως η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας υπολογίζεται με τους υπόλοιπους μήνες που μένουν μέχρι τα τέλη του έτους από τη στιγμή που λαμβάνονται από την εφορία οι πινακίδες κυκλοφορίας. Αν δηλαδή κάποιος πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο άρση ακινησίας στο όχημά του τότε θα καταβάλει μόλις το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ενώ επίσης το Τεκμήριο αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα ανέρχεται σε επίσης 1/12 του ετήσιου ποσού.

Διαβάστε ποιοι θα πληρώσουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.