Τέλη κυκλοφορίας 2015, ΕΝΦΙΑ, Ε9, Φόρος εισοδήματος: ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, Ε9 και φόρο εισοδήματος;

Λήγει ο χρόνος για τα τελευταία δύο ραντεβού του 2014 με την Εφορία, ενώ από το νέο έτος θα έρθουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ, που θα επηρεάσουν… μισθωτούς, συνταξιούχους, εκμισθωτές και πωλητές ακινήτων, αγρότες, καθώς και μικρομεσαίους.

Την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη και Τετάρτη) εκπνέουν οι προθεσμίες για τις διορθώσεις στο Ε9, καθώς και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας και οι φορολογούμενοι που δεν θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και το 100% του οφειλόμενου ποσού, ενώ θα χάσουν και εκπτώσεις μέχρι 60% από τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου κλείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών διορθώσεων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 χωρίς την καταβολή του προστίμου των 100 ευρώ.

Επίσης, όσοι έχουν στην κατοχή τους κενά και ημιτελή κτίσματα και έλαβαν φουσκωμένο εκκαθαριστικό δεν θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους για να λάβουν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 20% και 60% αντίστοιχα.

Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας για το 2015, καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που χαθεί η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας βεβαιώνεται στον φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών, ενώ για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ από την επόμενη μέρα τρέχει τόκος 0,73% επί του ποσού του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης και τον τρίτο μήνα επιβάλλεται και πρόστιμο 10%.

Ανατροπές στους φόρους, με κέρδη και ζημιές για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, φέρνει το νέο έτος, λόγω της εφαρμογής ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν μεν φέτος, αλλά θα φανούν στον λογαριασμό του 2015.

Στους χαμένους περιλαμβάνονται:

• Οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

• Οι αγρότες, λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης του εισοδήματός τους, με συντελεστή 13% χωρίς αφορολόγητο όριο.

• Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν από τους εργοδότες τους παροχές σε είδος (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.), καθώς οι παροχές αυτές θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με συντελεστές 22%, 32% ή 42%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και της παροχής σε είδος.

Αντίθετα, οφέλη θα έχουν:

• Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, λόγω της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% στις μηνιαίες αποδοχές από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

• Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από εκμισθώσεις ακινήτων, καθώς καταργήθηκαν ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% και η προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος.

• Οι πωλητές ακινήτων λόγω της κατάργησης του φόρου υπεραξίας 15%.

• Οσοι αντικαταστήσουν το παλαιό τους αυτοκίνητο με καινούργιο, καθώς διατηρείται και το 2015 το κίνητρο απόσυρσης.

• Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, καθώς έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Διαβάστε πώς μπορείτε να γλυτώσετε την ταλαιπωρία για τα τέλη κυκλοφορίας 2015 και μέχρι πότε πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.