Κούρεμα στις καταθέσεις: τι απάντησε ο Τσίπρας

Τι απαντά ο Τσίπρας για τις καταθέσεις των πολιτών;

Το στίγμα της γραμμής σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έδωσε χθες από το Cine Κεραμεικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον κατάμεστο Κεραμεικό εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και τη ρητορική του για «αλήθειες που θα μάθει ο ελληνικός λαός τις προσεχείς ημέρες», τονίζοντας ότι τα κέντρα εξουσίας στο εσωτερικό αλλά και τον περίγυρο της κυβέρνησης ξέθαψαν το φάντασμα του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή για να φοβίσουν τον κόσμο ενόψει των εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να αποδομήσει αλλά και να προειδοποιήσει από την πρώτη ημέρα το εκλογικό σώμα για το βασικό επιχείρημα που εκτιμά η Κουμουνδούρου ότι θα επιστρατεύσουν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, σε συνέχεια της ρητορικής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να προλάβει τις κυβερνητικές αντιπολιτευτικές κορώνες περί κινδύνου για τις καταθέσεις και bank run εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός για τις τράπεζες και υπογράμμισε «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών.

«Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι 4 συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες.

Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1τρισ ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παράλληλα το δίλημμα των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον λαό «να επιλέξει τον δρόμο των εντολών ή τον δρόμο της Δημοκρατίας, το δρόμο των Μνημονίων ή τον δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας. Αυτό είναι το δίλημμα της 25ης του Γενάρη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ευθύνη και όχι καρέκλες»

Αναφερόμενος στην πολιτική των ανοιγμάτων, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις. Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία. Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα, είναι καλοδεχούμενοι.
Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη. Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας.

Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης. Γιατί ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας είναι σαν τους άλλους. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, όσοι θέλουν να συμβάλουν με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό στη κρίση του λαού, σε ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής».

Υπηρεσιακοί υπουργοί

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την τοποθέτηση υπηρεσιακών υπουργών σε κομβικά υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών «για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές «χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα».

Διαβάστε πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις και γιατί αυξήθηκαν οι αναλήψεις στις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.