Αμφίπολη Νέα: ποιοι 5 νεκροί που βρέθηκαν στον τάφο

Ποιοι οι 5 νεκροί που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης;

​Μεγάλη ανατροπή με τον Τύμβο Καστά! Όχι έναν, ούτε δύο αλλά πέντε σκελετούς βρήκαν τελικά οι ερευνητές στην Αμφίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τάφος ήταν οικογενειακός και μέσα βρέθηκαν:

1. Μία γυναίκα, περίπου 60 ετών
2. Δύο άντρες, περίπου 30 ετών
3. Ενα μωρό
4. Ενας καμμένος νεκρός (είχε καεί σε προγενέστερη χρονική φάση από αυτή που πέθαναν οι άλλοι τέσσερις)

Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν στοιχεία για τους σκελετούς και θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο.

Πιο δύσκολη θα είναι η διαδικασία για τον καμμένο νεκρό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο πρώτος νεκρός του τάφου της Αμφίπολης, καθώς μετά τον 2ο-3ο αιώνα π.Χ. είχε σταματήσει η καύση νεκρών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται:

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.

Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.

Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.

Διαβάστε ποια η ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη και ποιες οι προεκλογικές εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.