Καταθέσεις: πόσα εκ. ευρώ έκαναν “φτερά” μετά την προσφυγή στο ELA

Πόσα εκ. ευρώ ήταν οι αναλήψεις στις καταθέσεις μετά την προσφυγή στο ELA;

Στον απόηχο της είδησης ότι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες απηύθυνα αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ELA (Emergency Liquidity Assistance), τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» σήμερα 700.000.000 ευρώ.

Οι αναλήψεις που έγιναν την Παρασκευή, σε σχέση με την Πέμπτη είναι αυξημένες κατά 10% στους «μεγάλους» λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι, κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν τα χρήματα, για να τα φυλάξουν στο σπίτι τους.

Έτσι εξηγούν και το γεγονός ότι οι περισσότερες αναλήψεις στις καταθέσεις που έγιναν αφορούσαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Την ίδια ώρα και εν αντιθέσει με τις Alpha και Eurobank, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-MΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας, Δημήτρης Σπυρόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι και άλλες συστημικές τράπεζες, εκτός της Alpha και της Eurobank, που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, θα προσφύγουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο σχετικό μηχανισμό.

Διαβάστε πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες και τι απάντησε η ΤτΕ για τις μαζικές αναλήψεις στις καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.