Βαρουφάκης: Οι καταθέσεις, οι πιστωτικές κάρτες και η λιτή ζωή

Τι δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τις καταθέσεις και τις πιστωτικές κάρτες των Ελλήνων;

Αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την ασφάλεια των καταθέσεων και τις πιστωτικές κάρτες.

Οι αναφορές του Γιάννη Βαρουφάκη στο χαρακτηριστικό των Ελλήνων (;) “να δημιουργούν όταν ζούν λιτά” και η έμμεση αλλά σαφής σύσταση για λιγότερες οικογενειακές δαπάνες και χρήση των καταθέσεων για την μόρφωση των νέων γενιών, άφησαν πίσω τους παρ΄ όλα αυτά αρκετά ερωτηματικά ως προς τον στόχο της απεύθυνσής του.

Το ίδιο και η αναφορά του στις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και τα χρέη για τα οποία, όπως τόνισε, οι Έλληνες ήταν υπερήφανοι όταν δεν τα είχαν…

Τόσο το άμεσο περιβάλλον του Υπουργείου όσο και αρκετοί ανταποκριτές ξένων πρακτορείων που παρακολούθησαν τις δηλώσεις, αναζήτησαν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα στην συνέχεια την “ερμηνεία” των συγκεκριμένων αναφορών του κ. Βαρουφάκη.

Η εντύπωση και τα ερωτηματικά εντάθηκαν περισσότερο καθώς οι δηλώσεις έγιναν σε ένα περιβάλλον νέας δραματικής επιδείνωσης στην χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά ομολόγων στην διάρκεια της οποίας “κάηκε” σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων τόσο των ιδιωτικών όσο και του δημοσίου, είτε με την πτώση της τιμής των μετοχών των τραπεζών (στις οποίες κύριος μέτοχος είναι το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ) είτε με την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα οποία παραμένει επενδεδυμένο το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ…

Όσο για τις πιστωτικές κάρτες και τα στεγαστικά δάνεια, εκεί συνεχίζει να “καίγεται” ένα μεγάλο μέρος του τρέχοντος ελαχιστοποιημένου εισοδήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Και προφανώς η “υπερηφάνεια” απέναντι στην ευθύνη της κατοχής αυτών των δανείων και την αποπληρωμή τους δεν αλλάζει την πραγματικότητα της απόλυτης αδυναμίας των νοικοκυριών για αποταμίευση στην τρέχουσα κατάσταση ακόμα και όταν σ΄ αυτά υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι.

Βέβαια ο Γιάνης Βαρουφάκη σωστά παρατήρησε το παράδοξο της αυξημένης “κινητικότητας” των μεγάλου κυβισμού ακριβών αυτοκινήτων στους δρόμους της Αθήνας (ιδιαίτερα το τελευταίο δωδεκάμηνο).

Αλλά προφανώς αυτή η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με αυτούς στους οποίους απευθύνθηκε χθες ο κ. Βαρουφάκης συνιστώντας λιτή ζωή, καθώς οι καταθέσεις των ιδιοκτητών των Porsche Cayenne βρίσκονται εδώ και καιρό εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και δεν έχουν πρόβλημα “υπερηφάνειας” με την κατοχή και διαχείριση των πιστωτικών καρτών τους.

Διαβάστε γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει το μικρό του όνομα με ένα “νι” και ποια είναι η πανέμορφη κόρη του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.