Τους έστειλε ο Βαρουφάκης: Πώς “άδειασε” την Τρόικα. Απανωτά εμφράγματα στη ΝΔ

Τι δήλωσε στους απεσταλμένους της Τρόικα ο Γιάνης Βαρουφάκης;

Φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των μνημονίων, που Έλληνας υπουργός Οικονομικών όρθωσε το ανάστημά του στέλνοντας αδιάβαστη την Τρόικα.

Με έντονο ύφος και χωρίς να μετρήσει τα λόγια του ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμία περίπτωση τον μηχανισμό της τρόικας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Να συζητήσουμε με θεσμικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και να βρούμε μια δικαιη λύση» είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ένα σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό. Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ενόχλησε σφόδρα τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ που στο τέλος της συνέντευξης έσκυψε και ψυθίρισε κάποια λόγια στον Έλληνα υπουργό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν φάνηκε να πτοήθηκε από το ύφος του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Newsbomb.gr, σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Βαρουφάκης ήταν ακόμα πιο σκληρός χαρακτηρίζοντας την τρόικα σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο μυαλό μας υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων θεσμών της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί με τους οποίους η ελλινική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις και θεωρεί εταίρους. Να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή (τρόικα) που είναι ενταγμένην στο πρόγραμμα του οποίου τη λογική έχει απορρίψει η κυβέρνησή μας με την παρακολούθηση εφαρμογής του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά με μια επιτροπή τριμερή που στόχο έχει την επιτήρηση για ένα πρόγραμμα που εμείς θεωρούμε αντιευρωπαϊκΌ και με μια σύνθεση που θεωρείται αντισυνταγματική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, στην αρχή των δηλώσεών του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις:« μίλησα με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Δραγασάκη, με τον κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, ελπίζω να είπα σωστά τα ονόματα, το δικό μου επίσης δύσκολο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει λήξη προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε και ξεκινήσουμε διάλογο. Να ακούσω προθέσεις ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω ότι ως μέλη μιας πλευράς συνομιλιών έχουμε αμοιβαία συμφέροντα ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας, είναι συμφέρον και των δύο, να ανακτήσει η χώρα την οικονομική ανεξαρτησία της, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της».

Ωστόσο, οι απόψεις αλλά και η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται πως εξόργισαν τα μέχρι τώρα “ΝΑΙ” της Κυβέρνησης Σαμαρά στην Τρόικα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει καθώς δεν είναι ικανή να προβεί σε σωστή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Διαβάστε τι είπε για τις καταθέσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης και ποιος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.