Προκαλεί το ΔΝΤ: “Ας το πούνε όπως θέλουν, μνημόνιο υπάρχει”. Νέο δάνειο 20 δισ. το καλοκαίρι

Βασικό θέμα έκτακτης σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ήταν η Ελλάδα και οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προσανατολίζεται σε παράταση αποπληρωμής της δόσης του μνημονίου.

Επισήμως το ΔΝΤ δεν έχει δώσει απάντηση, ωστόσο, πηγές του Ταμείου αφήνουν να εννοηθεί ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και όλους τους δανειστές, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, ακόμη και αν υπάρξει αίτημα της Ελλάδα για παράταση της αποπληρωμής της δόσης υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του ΔΝΤ και τότε θα ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του ΔΝΤ, καθώς τα μέλη ζήτησαν ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ, ορισμένοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ανακοινώσεις της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε πως το ΔΝΤ είναι ανοικτό για την ονομασία σημειώνοντας ότι «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει».

«Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά».

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές.

Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Τα σενάρια για τρίτο Μνημόνιο διακινούνται και από το Βερολίνο και ήδη χθες διέρρευσαν φήμες για χρηματοδοτική ανάγκη ύψους 20 δισ. ευρώ το καλοκαίρι.

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο μνημονιακό πακέτο. «Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ» δήλωσε ο Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».

Διαβάστε γιατί η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο και πώς δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι θα πληρώσουμε τους πιστωτές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.