Όσκαρ 2015 με ελληνικό χρώμα: Ποιοι δύο Έλληνες ανάμεσα στους φετινούς νικητές

Τα φετινά Όσκαρ 2015 είχαν και ελληνικό χρώμα με δύο Έλληνες να παραλαμβάνουν τα χρυσά αγαλματίδια.

O ελληνικής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία “The Grand Budapest Hotel” ενώ είχε προταθεί στην ίδια κατηγορία και για την ταινία “Imitation Game”.

Ήταν η 8η φορά στην καριέρα του που ο Γάλλος δημιουργός είχε προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο, ενώ η νίκη του θεωρείται έκπληξη καθώς ο Γιόχαν Γιόχανσον ήταν σύμφωνα με τα προγνωστικά ο επικρατέστερος στην κούρσα για την ταινία H Θεωρία των Πάντων.

“Ένα Όσκαρ είναι ένα Όσκαρ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιβράβευση που μπορεί να ονειρευτεί ένας δημιουργός του κινηματογράφου. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα”, δήλωσε ο 53χρονος Ντεσπλά από τα παρασκήνια, αφού έλαβε το βραβείο.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1961 στο Παρίσι, από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο, με καταγωγή από τους Έλληνες της Σμύρνης.

Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική, κάνοντας μαθήματα τρομπέτας και φλάουτου. Αγαπημένοι του συνθέτες ήταν ο Μαξ Στάινερ και ο Μορίς Ζαρ, όμως οι ταινίες που του έδωσαν τη μεγάλη έμπνευση και τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί με το σινεμά ήταν τα «101 σκυλιά της Δαλαματίας» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».

Η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα του, είναι η δημιουργία της μουσικής για την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, το 2003. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες σε πολυβραβευμένες παραγωγές, όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Ανγκ Λι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Τομ Χούπερ
Στο βιογραφικό του ανήκουν, επίσης, η μουσική σύνθεση για την 7η και 8η ταινία του «Χάρι Πότερ», ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη «Συριάνα». Ακολούθως, ο Κλούνεϊ τον επέλεξε και για τη μουσική του φιλμ «Αι ειδοί του Μαρτίου» και για την τελευταία του ταινία, «The monuments men».

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά μπορεί να μένει στο Παρίσι και στο Λος Αντζελες, αλλά δεν ξεχνάει την ελληνική του καταγωγή και προσπαθεί να επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί τη χώρα μας. Για τον ίδιο, «η Ελλάδα είναι παντού», τον συνοδεύει και τον εμπνέει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο συνθέτης τόνιζε ότι από την ελληνική κουλτούρα τον εμπνέουν τα πάντα: «η ελληνική μυθολογία, το ελληνικό φαγητό, τα πάντα. Μεγάλωσα με τη μητέρα μου σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά;».

Ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής νικητής στα Όσκαρ 2015 είναι ο Aλεξάντερ Ντινελάρης που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Birdman, μαζί με τους Aλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Γιακομπόνε και Αρμάντο Μπο.

Διαβάστε τα αποτελέσματα των Όσκαρ 2015 και πώς κέρδισε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στα Όσκαρ 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.