Νέο σκάνδαλο: Πόσα δισ. “χάθηκαν” από τακτικά έσοδα και ΕΣΠΑ

Ποιο νέο σκάνδαλο αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στην ομιλία του στη Βουλή;

Μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, αφού αυτό θα διαμορφωθεί στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, «χάθηκε» 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα τακτικά έσοδα το 2014 και άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μάρδας, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή, όπου έδωσε στοιχεία για την αρνητική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, ανέφερε τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων και του περιορισμού της σπατάλης μέσα από καλύτερη εποπτεία των δημόσιων δαπανών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά είπε για το σκάνδαλο πως τέσσερα χρόνια μετά από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υγείας, τα υλικά αγοράζονται σε τιμές 10-20 φορές πάνω από τις ευρωπαϊκές. Δήλωσε, δε, ότι «θα υποκαταστήσουμε τις διαδικασίες που ισχύουν» τους διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ στους Δήμους και θα γίνει χρήση ηλεκτρονικού καταλόγου.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό του σκανδάλου της σπατάλης ήταν το ενοίκιο του Enterprise Greece, που ανέρχεται σε 400.000 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που υπάρχει μοντέρνο ιδιόκτητο κτίριο στην Ηλιούπολη.

Αναφερόμενος στην αύξηση των εσόδων, ο κ. Μάρδας στην ομιλία του είπε ότι είναι έτοιμη η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων από το οποίο υπάρχει απώλεια φόρων 1 δισ. το χρόνο, για το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα (απώλεια φόρων 500 εκατ.), για το παρεμπόριο (η ΕΣΕΕ υπολογίζει απώλεια φόρων 20 δις) και για την γραφειοκρατία που έχει κόστος 14 δισ. το χρόνο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η λύση είναι η απλούστευση της νομοθεσίας. Σήκωσε, δε, ένα πακέτο εκατοντάδων σελίδων με τις ρυθμίσεις για τις προμήθειες της υγείας, λέγοντας: «Αντί γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα και μόνο νόμο».

Ο Δημήτρης Μάρδας στην ομιλία του στην Βουλή ανήγγειλε ακόμη την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου και συγκεκριμένα των 20 μισθολογίων που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και την επανεξέταση του πλαισίου περί δαπανών για μετακινήσεις υπουργών, «για να μην έχουμε την μετακίνηση 20 ατόμων στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε τα 86 νέα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και την πρώτη ομιλία Βαρουφάκη στη Βουλή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.