Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σαρωτικές αλλαγές με συμβάσεις “υπεράνω όλων”

Την κατάργηση κάθε ορίου στην «επεκτασιμότητα» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Εργασίας, στενοί συνεργάτες του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη αλλά και στελέχη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στις προθέσεις του Υπ. Εργασίας, κ. Σκουρλέτη δεν είναι απλώς η επαναφορά της «επεκτασιμότητας» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όπως ίσχυε πριν ανασταλεί η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης με το άρθρο 37 παρ. 6 του Ν. 4024/2011, αλλά η δημιουργία μιας εντελώς νέας διάταξης με την οποία θα διασφαλίζεται η απόλυτη «επεκτασιμότητα» τους, χωρίς καν τον όρο που υπήρχε μέχρι το 2011 σύμφωνα με τον οποίο μία κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ δεσμεύει τους εργοδότες εφόσον τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπογράφει απασχολεί τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

Έτσι, εφόσον περάσει η διάταξη, αφότου υπογραφεί μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα δεσμεύει αυτόματα όλους τους εργοδότες ανεξάρτητα από το ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου που απασχολούν (όπως ίσχυε μέχρι το 2011) και ανεξάρτητα από το αν είναι όχι μέλη των αντίστοιχων οργανώσεων (όπως θεσπίστηκε το 2011 και ισχύει μέχρι σήμερα). Πιο αναλυτικά:

– Τι ίσχυε μέχρι το 2011;

Σύμφωνα με το Δίκτυο υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων του ΙΝΕ – ΓΣΕΕμέχρι το 2011 ίσχυε το εξής:

«Εάν η κλαδική ή η ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος, η δέσμευση από τη ΣΣΕ μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος. Η επέκταση της εφαρμογής αυτών των ΣΣΕ μπορεί να γίνει με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Η Υπουργική αυτή Απόφαση κηρύσσει τη ΣΣΕ γενικώς υποχρεωτική και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Την επέκταση της εφαρμογής με την κήρυξη μιας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής μπορεί να τη ζητήσει και η αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών».

– Τι ισχύει από το 2011 μέχρι και σήμερα;

Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, «με το άρθρο 37 παρ. 6 του ν. 4024/2011 επιβάλλεται αναστολή των διατάξεων σχετικά με την επέκταση εφαρμογής μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Κατά την περίοδο αυτή προβλέπεται αποκλειστική εφαρμογή των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών ΣΣΕ μόνο στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, τα μέρη των οποίων (εργοδότης και εργαζόμενος) είναι μέλη αντίστοιχων συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων».

– Τι σκοπεύει η ηγεσία του Υπ. Εργασίας

Στενοί συνεργάτες του υπ. Εργασίας, κ. Σκουρλέτη οι οποίοι μίλησε στο Capital.gr ανέφεραν πως στις προθέσεις του τελευταίου είναι να καταργήσει και τις δυο παραπάνω διατάξεις. Πρώτα απ’ όλα θα καταργηθεί το άρθρο 37 του ν. 4024/ 2011 με το οποίο μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ίσχυε μόνο για τα μέλη των αντίστοιχων συνδικαλιστικών και εργοδοτικών ενώσεων. Από και πέρα θα καταργηθεί και ο προηγούμενος νόμος σύμφωνα με τον οποίο «εάν η κλαδική ή η ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος, η δέσμευση από τη ΣΣΕ μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος». Έτσι, μία ΣΣΕ θα επεκτείνεται αυτόματα σε όλους τους εργοδότες και όλους τους εργαζομένους, είτε είναι μέλη είτε δεν είναι μέλη των αντίστοιχων συνδικαλιστικών ή εργοδοτικών οργανώσεων, είτε οι εργοδότες – μέλη των αντίστοιχων (εργοδοτικών) οργανώσεων απασχολούν το 51% των εργαζομένων είτε όχι.

Διαβάστε πότε θα γίνουν νέες προσλήψεις στον ΟΑΕΔ και ποιοι θα μπουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.