Tσίπρας: αυτά είναι τα 5 πρώτα νομοσχέδια, τι είπε για Εξεταστικές και Μνημόνιο

Ποια τα 5 πρώτα νομοσχέδια του Τσίπρα; Τι είπε για το νέο Μνημόνιο;

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Συνοπτικά τι είπε ο πρωθυπουργός:

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και τα πρώτα νομοσχέδια που την Δευτέρα κατατίθενται στη Βουλή. Το πρώτο νομοσχέδιο που ο πρωθυπουργός καταθέτει είναι όπως ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος & σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά και ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους & προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

O πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως προχωρά άμεσα στην ανακούφιση 3,7 εκατ. φυσικών προσώπων & πολύ μικρών, μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρια και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.

Την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αντικαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία».

Σκοπός η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σε βάση δημοκρατίας χωρίς να δημιουργηθεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για καλή νομοθέτηση. Δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός για όσους νομίμως εργάζονται στον υπάρχοντα φορέα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα για να λύνει πρακτικά προβλήματα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ ενώ προχωρά και η τεχνική προετοιμασία για την κάρτα του πολίτη με πληροφορίες για συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τους κάλεσε όλους να συνεργαστούν με τον Νίκο Βούτση για να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση των οργανισμών όλων των υπουργείων. Αυτή θα είναι η σημαντικότερη παρέμβασή μας.

Κόμβο και σύμβολο για τη νέα διακυβέρνηση χαρακτήρισε την ανάκληση άδειας στις Σκουριές λέγοντας ότι κρίθηκε επιβεβλημένη για να ελεγχθεί αν εφαρμόσττηκαν οι κείμενες διατάξεις.

Σκοπός μας να προστατεύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ενώ για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου αλλά και να αναβαθμίσει το περιβάλλον και να διαφυλάξει την φυσική μας κληρονομιά και γι΄αυτό αυτά τα τρία βρίσκονται πάνω από όποια επιχειρηματικά συμφέροντα όσο μεγάλα κι αν είναι όσες διασυνδέσεις κι αν έχουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια προκειμένου να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων των παραγόντων που μας οδήγησαν στον αναγκαστικό δανεισμό με ευθύνη, εντιμότητα και χωρίς ρεβανσισμό γιατί ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.

Κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν σκληρά με λιγότερα συνθήματα και πολύ δουλειά.

Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας & διαφθοράς.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την #ERT Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία. Καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Την Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση τουλάχιστον πέντε νομοσχεδίων: Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης Η διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ασφαλιστικά ταμεία Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, Η προστασία της πρώτης κατοικίας Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Και η πρώτη Εξεταστική

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.
«Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.
» Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη.

Διαβάστε ποιο το προβάδισμα-μαμούθ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis και τι ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.