Τελεσίγραφο Τσίπρα σε ΣΥΡΙΖΑ: “Αν κάποιος διαφωνεί να το πει τώρα”. Πράσινο φως έδωσαν οι βουλευτές

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να μάθει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε.

«Θα ήθελα να το πει εδώ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Με ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός) με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία με το Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ξεκινήσει στις 10.45 το πρωί, με αντικείμενο τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές και οι χειρισμοί που επιλέχθηκαν «δεν είχαν την κατάλληλη προετοιμασία» και «δεν προηγήθηκε ανάλογη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Υπάρχουν σημεία που δε θυμίζουν τη γλώσσα τη δική μας στο κείμενο, αλλά θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Λαφαζάνη, για να καταλήξει «αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα».

Ο Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε ότι το κείμενο «έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλ. Μητρόπουλος επεσήμαναν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί το κείμενο να εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις, ενώ η Κανελλοπούλου Μαρία επικαλέστηκε ένα tweet που κυκλοφορεί σύμφωνα με το οποίο «οι 8 στους 10 στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι 2 είναι ‘‘αριστεροι’’».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη συμφωνία με τους δανειστές και κυρίως για το γεγονός ότι πολλά σημεία της συμφωνίας δεν συνάδουν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «σε κανένα σημείο οι ενστάσεις αυτές δεν ξεπέρασαν τα όρια και όλοι οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση».

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε «μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση» όπου πολλοί βουλευτές και μάλιστα απ’ όλες τις πτέρυγες του κόμματος, εξέφρασαν τα παράπονά τους ή τις αντιρρήσεις και τις παρατηρήσεις του για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε γιατί 50 μέλη του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο και ποιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ απειλούν τον Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.