Άσχημα τα νέα από το Brussels Group: Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα, τι μας ξημερώνει

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται και έχει καταθέσει η κυβέρνηση ενώπιον των θεσμών στο Brussels Group;

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται στην ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει ενώπιον των θεσμών.

Η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην έχει ξεκινήσει καλά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Βήμα, η συζήτηση με το Brussels Group είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι ότι από χθες τα μηνύματα που έφταναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήταν και ότι καλύτερο. Η τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch μόνο καλό νέο δεν ήταν για την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα που τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης πυκνώνουν τις τοποθετήσεις τους με τις οποίες κάνουν λόγο για ρήξη με τους δανειστές και κυρίως με τη Γερμανία.

Την αρχή έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης ανήμερα της 25ης Μαρτίου από τα Χανιά όπου βρισκόταν για την παρέλαση, σειρά πήρε στη συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της γερμανικής πλευράς και της ΕΕ.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από

  • περικοπή μισθών,
  • περικοπή συντάξεων
  • περικοπή εφάπαξ

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.

Στη συζήτηση με το Brussels Group συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Ελενα Παναρίτη ο Γ. Χουλιαράκης και ο Ν. Θεοχαράκης.

Το απόγευμα (19:00) της Κυριακής συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.

Διαβάστε τι σημαίνει το διπλό νόμισμα στη ζωή των Ελλήνων και πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.