Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ποσοστά ρεκόρ για ΣΥΡΙΖΑ και πρόθεση ψήφου μετά τις διαπραγματεύσεις

Εντυπωσιακή είναι η διαφορά που καταγράφεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται της ΝΔ με διαφορά 26,5 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 40% στην πρόθεση ψήφου!

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών σε μια σειρά από εξαγγελίες της, ενώ θετικές είναι οι απόψεις και για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού SBC, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, διαμορφώνονται ως εξής:

• ΣΥΡΙΖΑ 42,8%
• ΝΔ 6,3%
• ΚΚΕ 3,9%
• Χρυσή Αυγή 3,6%
• Το Ποτάμι 3,4%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,2%
• ΠΑΣΟΚ 2%
• Ένωση Κεντρώων 1,6%
• Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1%
• Άλλο 2,5%
• Αναποφάσιστοι 8,9%
• Λευκό / Άκυρο 3,4%
• Δεν θα ψηφίσω 3,3%
• Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 4,1%

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει απολαμβάνει την ευρεία στήριξη σε μια σειρά από εξαγγελίες τις οποίες προωθεί, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ (46% θετική γνώμη), η ρύθμιση φορολογικών χρεών σε 100 δόσεις με ευνοϊκούς όρους διαγραφής μέρους ή και του συνόλου των προσαυξήσεων (78% θετική γνώμη) και τα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης (90% συμφωνία).

Ακόμη, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (67%) στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis συμφωνεί με την άμεση ανάδειξη από την κυβέρνηση του ζητήματος των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το 50% θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Ήπια χαρακτηρίζει τη διαπραγμάτευση το 24%, ενώ ανύπαρκτη τη θεωρεί το 20% και το 49% θεωρεί ότι η σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας είναι αυτή για την οποία πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τη βοηθήσουν, παρά η συμβολή της στην Ευρωπαϊκή οικονομία (29%). Στο συγκεκριμένο ερώτημα, την απάντηση «άλλο» επέλεξε το 11% των ερωτηθέντων, ενώ δεν απάντησε ένα ποσοστό της τάξης του 11%.

Η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας στο Ευρώ με κάθε τρόπο αποτελεί οριακή πλειοψηφική τάση (51%), ενώ σημαντικό (41%) είναι το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση από κάθε είδους Μνημόνια.

Επίσης, θετική είναι η αξιολόγηση της πλειοψηφίας των πολιτών για την μέχρι στιγμής παρουσία της κυβέρνησης (58%), ενώ για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης οι αντίστοιχες αξιολογήσεις είναι πλειοψηφικά (έστω και οριακά σε ορισμένες περιπτώσεις) αρνητικές.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία και αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, το 43% θεωρεί ότι θα πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος στη θέση του κ. Σαμαρά. «Μάλλον ναι» απαντά ένα επιπρόσθετο ποσοστό 7%, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ στο 50%.

Αντίθετα, «όχι» απαντά το 20% των ερωτηθέντων και «μάλλον όχι» απαντά το 5%. Ένα ποσοστό της τάξης του 24% απαντά αυθόρμητα ότι είτε δεν το ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα είτε δεν έχει γνώμη, ενώ ποσοστό 1% δεν απάντησε.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 17 – 19 Μαρτίου 2015, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας ανά νομό και χρήση συστήματος CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), σε δείγμα 1.006 ατόμων, ανδρών και γυναικών.

Διαβάστε τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αλλάζει τα δεδομένα και τι αποκαλύπτει για Τσίπρα, Βαρουφάκη η δημοσκόπηση της Public Issue.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.