Έκθεση-κόλαφος από ΔΝΤ: Να γιατί δεν μαζεύετε τους φόρους σας στην Ελλάδα

τι αναφέρει το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελληνική φορολογική διοίκηση και την συλλογή των φόρων;

Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελληνική φορολογική διοίκηση.

Στις 121 σελίδες του σύμφωνα με το emeagr, διαπιστώνονται οι πληγές του συστήματος, αλλά επισημαίνεται ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα, παρά τις συστάσεις.

Σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία ελπίζουν σε ενίσχυση από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει η έκθεση- κόλαφος καταδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Στην έκθεση, την οποία αποκαλύπτει η Καθημερινή, επισημαίνεται η απροθυμία των κυβερνώντων να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων, ο φόβος των εφοριακών για ποινικές ευθύνες, αλλά και η αποτυχία επίτευξης αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, το παράθυρο της φοροδιαφυγής παραμένει ανοιχτό, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι δεν υπάρχει βούληση για αλλαγές.

Επιπλέον, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ανεξόφλητες αιτήσεις επιστροφών φόρου εισοδήματος οι οποίες διεκπεραιώνονται όταν επίκειται η παραγραφή τους.

Η έννοια της αυτονομίας είναι ξένη προς την παράδοση διακυβέρνησης της Ελλάδας και είναι απίθανο ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να μην είναι πολιτική τοποθέτηση, σημειώνει η έκθεση, όπου τονίζεται ότι παρά τις συστάσεις, ελάχιστα μέτρα προχώρησαν μετά από το Μάιο του 2014.

Ακόμη, τα στελέχη της Τρόικα αναφέρουν ότι έχουν αγνοηθεί οι συμβουλές που δόθηκαν παλιότερα, ή υπάρχει οπισθοχώρηση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι δέσμιοι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, ενώ κυριαρχεί ένα αντιπαραγωγικό κλίμα αδράνειας κάτω από μία νομική τυπολατρία.

Παράλληλα, θεωρούν απίθανη τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, την εξουσία επιλογής προσωπικού και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Κατά την άποψη του κλιμακίου, τα ελάχιστα μέτρα αυτονομίας δεν έχουν κατορθωθεί και είναι απίθανο να κατορθωθούν πλήρως ή μελλοντικά.

Διαβάστε ποιος είναι ο πρώτος φόρος της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.