Εφορία: Αλλάζει «κούρεμα» η κυβέρνηση στις 100 δόσεις, το σχέδιο για τις καταθέσεις

Τι αλλάζει η κυβέρνηση στις δόσεις τις εφορίας; Ποιο το νέο σχέδιο για τις καταθέσεις;

Το πρώτο κούρεμα που έβαλε στο συρτάρι η κυβέρνηση ήταν αυτό για το χρέος. Το δεύτερο, το οποίο μένει να φανεί εντός της εβδομάδας αν θα υποστεί δραστικό λίφτινγκ και πως, αφορά στη νέα ρύθμιση για τις εκατό δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να αντιληφθεί ότι «χτυπάει» σε ζητήματα συνταγματικότητας. Ο κακοπληρωτής, είτε ακούσια, είτε εκούσια, έρχεται να επιβραβευθεί με τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως αρχικά παρουσιάστηκε. Προκειμένου να μπουν χρήματα άμεσα στα άδεια ταμεία του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών χαρίζει το 50% του κεφαλαίου σε όποιον πληρώσει το άλλο 50% εφάπαξ.

Στα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, από την επομένη της δημοσιοποίησης των προτάσεων Βαλαβάνη για «κούρεμα» του 50% της βασικής οφειλής σε όποιον φορολογούμενο πλήρωνε το άλλο μισό εφάπαξ, άρχισε να δημιουργείται «κίνημα προσφυγών».

Αυτό το κίνημα θα επιχειρήσει να ανακόψει, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, με ένα δραστικό λίφτινγκ στα αρχικά σχέδια. Ακόμα, όμως, δεν είναι σαφές αν το λίφτινγκ θα περιοριστεί στην παράλληλη χορήγηση «μπόνους συνέπειας» σε όσους πλήρωσαν έγκαιρα τους φόρους τους.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις επιβράβευσης συνεπών φορολογουμένων με την παροχή έκπτωσης φόρου 5%-10% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

Εναλλακτικά έχει συζητηθεί, στους κόλπους υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφών φόρου.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην Καραγιώργη Σερβίας, ώστε το νομοσχέδιο να αρχίσει να μορφοποιείται και να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ηδη άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για διαχωρισμό φορολογουμένων σε αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν και δεν πλήρωναν και σε αυτούς που ήταν ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από… άποψη.

Γκρίνια από τους εταίρους

Επισήμως, οι «θεσμοί» δεν έχουν μιλήσει για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πηγές της παλιάς τρόικας όμως αναφέρουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από τον αιφνιδιασμό της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε μπαράζ νομοσχεδίων για τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί οι θεσμοί.

Μεταξύ αυτών, το νομοσχέδιο με μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ το οποίο αναμένεται την Πέμπτη και βέβαια το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, η κατάθεση του οποίου τοποθετείται αόριστα εντός της εβδομάδας.

Η δήλωση του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ περί «ατυχούς επιλογής»- αναφερόμενος στην ισχύουσα ήδη ρύθμιση των εκατό δόσεων– δείχνει άλλωστε ότι οι «θεσμοί» δεν καλοβλέπουν τη νέα παρέμβαση.

Αξίζει άλλωστε να θυμηθούμε ότι η τρόικα είχε απαιτήσει και κέρδισε τελικά αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση των εκατό δόσεων, αφού είχε ψηφιστεί και αποτελούσε νόμο του Κράτους.

Βροχή φορο-ιδεών

Την ίδια ώρα στο φορολογικό πεδίο επικρατεί πλήρης σύγχυση. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει καταστήσει σαφές ότι ψάχνει να βρει ένα προϊόν… μειωμένης αξίας για την καθημερινότητα, για να αυξήσει τον ΦΠΑ για λόγους συμβολικούς. Απορίας άξιο είναι το γιατί. Αν δεν φέρει έσοδα, η αύξηση του ΦΠΑ για ποιο λόγο να προχωρήσεις σε αυτή, αναρωτιούνται λογιστές.

Στο τραπέζι με δηλώσεις του υπουργού έχουν πέσει παράλληλα, σενάρια για αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και μια νέα έκτακτη εισφορά για τους έχοντες. Υποθέτει κανείς ότι η ισχύουσα έκτακτη εισφορά παραμένει και έρχεται «καπέλο» και μια νέα.

Παράλληλα, μετά και από σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, αναζωπυρώθηκαν σενάρια για νέα ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων. Στο σημείο αυτό, λογιστές υπενθυμίζουν την ελάχιστη αποτελεσματικότητα της τελευταίας ρύθμισης επαναπατρισμού κεφαλαίων υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη όταν δεν περνούσε καν από το μυαλό κανενός το ενδεχόμενο να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Βαρουφάκης για τις 100 δόσεις και πόσες οι δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.