Η Ελλάδα περνά το μαρτύριο της σταγόνας. Αργούν τα χρήματα

Ποιες οι ώρες αγωνίας για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Βrussels Group;

Στο «μικροσκόπιο» του Brussels Group έχει μπει η λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς από το πρωί του Σαββάτου εξετάζονται λεπτομερώς οι προτάσεις της Αθήνας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με το Βrussels Group εντός της εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να πάει το θέμα σε διακρατικό επίπεδο, αρχικά με το Euro Working Group και αμέσως μετά με συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν οι δόσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Ομως, κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι υπεραισιόδοξη άποψη ότι θα υπάρξει θετική έκβαση εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι ίδιοι κάνουν λόγο για μεγάλο έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί και ογκώδεις φακέλους που πρέπει να εξεταστούν από το Βrussels Group. Ετσι, σημειώνουν, το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί λύση, αλλά όχι αυτή την εβδομάδα, αν και δεν το αποκλείουν εντελώς.

Από την ελληνική αντιπροσωπεία, μετέχουν στις διαβουλεύσεις ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για την υποβάθμιση από τον Fitch

Την ίδια ώρα, τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με το Reuters, η αβεβαιότητα για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η αιτία της υποβάθμισης.

Το CNBC από την άλλη τονίζει ότι αυτή η κίνηση ήρθε νωρίτερα από την προβλεπόμενη επόμενη έκθεση του οίκου αξιολόγησης, καθώς ήταν προγραμματισμένο η Fitch να εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαΐου.

Spiegel: Νέα «τρύπα» 20 δισ. στον προϋπολογισμό

Για νέα «τρύπα» της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει λόγο το Spiegel, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει. «Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο πληροφορίες του, ενώ σημειώνει ότι αρχικά υπήρχε σχεδιασμός για πλεόνασμα 3%. «Το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων από τη στιγμή της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι ειδικοί αναμένουν επιπλέον χρηματοδοτικό κενό 10-20 δισ.», αναφέρει ακόμη το Spiegel, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να σταθμιστεί σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Με φόντο, την επεξεργασία του ελληνικού «πακέτου» στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση καλείται να ενημερώσει στην Αθήνα και τους υπουργούς για το περιεχόμενο των μέτρων. Την Κυριακή το απόγευμα (7 μ.μ.) θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο- υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα- ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως και η Πολιτική Γραμματεία.

Διαβάστε τι σημαίνει το διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ποιες οι κραυγές αγωνίας της κυβέρνησης για μέτρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.