Πρόγνωση καιρού 7, 8 Μαρτίου: πού θα χτυπήσει ο κυκλώνας κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο

Ποια είναι η πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακου 7, 8 Μαρτίου;

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο 7, 8 Μαρτίου με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από θυελλώδεις άνεμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις που θα επηρεάσουν κύριως:

Α. Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (06-03-2015) το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική-ανατολικη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.

Β. Το Σάββατο (7 Μαρτίου) και την Κυριακή (8 Μαρτίου) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική νησιωτική χώρα και κατά περιόδους το Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

2. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά κυρίως της βόρειας και κεντρικής χώρας καθώς και στις παρακάτω περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο:

Α. Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (06-03-2015) στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600μ), τη Μακεδονία (ενδεικτικό υψόμετρο 400μ) και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο 500μ).

Β. Το Σάββατο (7 Μαρτίου) στη Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο 400μ).

Γ. Την Κυριακή (8 Μαρτίου) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο 300μ.).

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα

Η άνοιξη στη βόρεια Ελλάδα δείχνει το «χειμωνιάτικο» της πρόσωπο, τόσο ως προς τα φαινόμενα όσο και ως προς τη θερμοκρασία. Ήδη η χιονόπτωση είναι έντονη σε Κοζάνη και Φλώρινα, στα Γρεβενά πέφτει χιονόνερο ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής (6/3/2015) στην Καστοριά.

Επίσης, χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια, Σέλι Ημαθίας και Λαϊλιά Σερρών ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα των δρόμων Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου και Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου.

Η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μανδρών-Γαλλικού και στο Μελάνθιο, στο ύψος της γέφυρας Κάτω Ποταμιάς, στο νομό Κιλκίς, διακόπηκε λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού. Επίσης, η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην επαρχιακή οδό Ουρανούπολης-Ιερισσού, στη Χαλκιδική, λόγω πτώσης υλικών.

Σε η ισχύ η απαγόρευση του απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων – Ποια δρομολόγια πραγματοποιούνται
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω ισχυρών ανέμων στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και τα δρομολόγια Κεραμωτή – Λιμένας.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγία Μαρίνα -Νέα Στύρα, Πρίνου-Καβάλας.

Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο (7 Μαρτίου)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και το Σάββατο (7 Μαρτίου) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική νησιωτική χώρα και κατά περιόδους στο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Βροχερός θα είναι ο καιρός στην Αττική με πιθανότητα να σημειωθούν καταιγίδες κατά τις πρωινές ώρες, με τα φαινόμενα να εξασθενούν από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί αρχικά 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη με βροχές και χιόνια στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 5 έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 400μ.).

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες κύριος στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νότιοι 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ και βαθμιαία στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.