Εντριβές με οινόπνευμα: Γιατί θεωρούνται άκρως επικίνδυνες

Γιατί είναι επικίνδυνες οι εντριβές με οινόπνευμα;

Οι εντριβές με οινόπνευμα είναι το γνωστό γιατροσόφι της γιαγιάς, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί για ανακούφιση από κρύωμα ή πυρετό.

Σύμφωνα με το onmed.gr, επειδή το οινόπνευμα δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα μόλις εξατμιστεί, πολλοί γονείς το χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τα παιδιά τους όταν έχουν πυρετό.

Πρόκειται για μία τακτική ιδιαίτερα συνηθισμένη μεταξύ των γονέων με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση «Ρediatrics», ενώ τη συνιστούν ακόμα και κάποιοι γιατροί.

Οι γονείς είτε τρίβουν απευθείας με οινόπνευμα το δέρμα των παιδιών είτε με ένα σφουγγάρι όπου έχουν ρίξει λίγο αλκοόλ.

Πρόκειται για μια τακτική που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Το οινόπνευμα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, ενώ όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί κανείς να το εισπνεύσει και να παρουσιάσει ακόμα και δηλητηρίαση από τις εισπνοές.

Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά σε μικρά παιδιά, ενώ σε ενηλίκους έχουν αναφερθεί καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα έπειτα από τη χρήση πετσέτας μουσκεμένης με οινόπνευμα που χρησιμοποιήθηκε για δρόσισμα ή καταπράυνση του πόνου.

Όταν λοιπόν το παιδί έχει πυρετό, μην το τρίβετε με οινόπνευμα. Να του δίνετε αντιπυρετικό και να του κάνετε χλιαρό μπάνιο, που είναι πολύ ασφαλέστερο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.