Πάσχα 2015: 40% λιγότερα αρνιά φέτος λόγω ασθενειών. Τι να προσέξετε

Πού θα φτάσει η τιμή του αρνιού φέτος το Πάσχα 2015;

Μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% αναμένεται η φετινή παραγωγή αρνιών και εριφίων, αφού λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρη Καμπούρη, λόγω αυτής της κατάστασης αλλά κι εξαιτίας των οικονομικών ζημιών που υφίστανται από τις ζωονόσους, οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν τα αρνιά τους στους εμπόρους σε τιμή κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό – αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με το περσινό Πάσχα.

«Δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά) που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο», είπε ο κ. Καμπούρης.

«Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα “σπασμένα” οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Έμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», συμπλήρωσε.

Στο φετινό παζάρι αμνοεριφίων του Λαγκαδά αναμένεται να φανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών (κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών). Η κατάσταση για την τιμή των αρνιών θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη στο παζάρι της Δράμας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και τις «πονηρές» διαφημίσεις, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τιμές και τις αγορές τους για το αρνί του Πάσχα 2015.

Διαβάστε ποιο το βαρύ πρόστιμο στα Lidl μετά τον σάλο με τα αρνιά και πώς να σουβλίσετε το αρνί βήμα βήμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.