Τουρκία – ΝΟΤΑΜ: ποιο ελληνικό νησί έβαλε πεδίο βολής στο Αιγαίο

Ποιο ελληνικό νησί στο Αιγαίο έβαλε πεδίο βολής η Τουρκία;

Σε έμμεση παραδοχή του αστήρικτου της αρχικής τους ΝΟΤΑΜ προχώρησαν οι Τούρκοι, που αποφάσισαν τελικά να εξαιρέσουν τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου από το πεδίο των στρατιωτικών τους ασκήσεων, διατηρώντας όμως το υπόλοιπο Αιγαίο – περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων- δεσμευμένο.

Με νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) που εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα τροποποίησε την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο. Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που θα μετατραπεί σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να προβεί σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία.

Επίσης, το βράδυ της Κυριακής προέβη σε διάβημα και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

• Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

• Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.

• Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο

• το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

• Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται για αβλεψία των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί, θεωρητικά, τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.

Διαβάστε την απίστευτη πρόκληση από τον Αρχηγό της Τουρκικής Αεροπορίας που πέταξε πάνω από το Αιγαίο και ανέβασε το βίντεο και τι σέρβιραν πάνω σε τουρκική σημαία στα Κατεχόμενα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.