Μεγάλη διπλωματική νίκη: Τα πήρε πίσω η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Νέες παραβιάσεις

Σε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε η Τουρκία η οποία απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.

Μετά την έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας το πρωί της Δευτέρας το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Αγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά.

Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή εξάλλου, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σακελλαρίδης: Η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε ότι «η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει την κίνηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σημειώνοντας ότι η βιασύνη του, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ τον εκθέτει».

Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως «μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική». Καλεί τον κ. Σαμαρά τέλος «που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός» να είναι «πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Καμμένος: Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του τόνισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει αυτά που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς και το διεθνές δίκαιο, μετά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει την κύρια ευθύνη».

Σημείωσε δε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν την ετοιμότητα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» και κατέληξε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ό,τι αεροσκάφος μπαίνει και παραβιάζει ή προβαίνει σε παραβάσεις αναχαιτίζεται. Όποιο πλοίο παραβαίνει τους διεθνείς κανονισμούς αναχαιτίζεται δια της θαλάσσης. Δεν έχει αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας, ούτε οι διαταγές, ιδίως οι συγκεκριμένες. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ή του θαλάσσιου χώρου της χώρας».

Μπορεί η Τουρκία να απέσυρε την προκλητική ΝΟΤΑΜ μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας, καθώς και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος. Σημειώνεται μάλιστα ότι δύο από τα αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, δε, κατά την πάγια πρακτική.

Διαβάστε πώς ήθελε η Τουρκία να κόψει το Αιγαίο στη μέση και τι έκανε ο Αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και ανέβασε το βίντεο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.