Φωτιά πήραν ξανά τα γκισέ των τραπεζών. Γιατί αδειάζουν οι καταθέσεις

Σκηνές ανάλογες με αυτές που ζήσαμε προεκλογικά και το καλοκαίρι του 2012 πληροφορούμαστε ότι καταγράφονται στις τραπεζικές καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που πυροδοτεί η αδυναμία της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους έχει ωθήσει, όπως φαίνεται, τους καταθέτες σε νέο γύρο μαζικών αναλήψεων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα τελευταία 24ώρα ο ρυθμός των αναλήψεων έχει πενταπλασιαστεί και αφορά ποσά από όλες τις βαθμίδες των καταθέσεων. Έτσι εκτός από τις αναλήψεις μεγάλων ποσών, όπως π.χ. 2 και 3 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται και σημαντικός αριθμός αναλήψεων, μικρότερων ποσών, που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ως “μικροκαταθέσεις”.

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, οι καταθέτες που επιλέγουν να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούνται ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών του πρωθυπουργού, σήμερα, στις Βρυξέλλες και την Δεύτερα στο Βερολίνο δεν θα έχουν ένα σαφές και ξεκάθαρο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου, εκτιμούν, ότι οι καταθέσεις τους είναι ευάλωτες.

Φυσικά οι τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο, όπως φυσικά και η ίδια η ΤτΕ, “ξορκίζουν” κάθε συζήτηση που αφορά ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός, εκτιμώντας ότι εν τέλει θα βρεθεί λύση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Που πάνε όμως τα λεφτά;

Το ερώτημα φυσικά είναι “που πάνε τα λεφτά”; Καταρχήν σε ότι αφορά τα μεγάλα ποσά (πάνω από 500 χιλ. ευρώ) είναι σαφές ότι κατευθύνονται – κατά κύριο λόγο -σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σε ότι αφορά όμως τα μικρότερα ποσά οι επιλογές των καταθετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεών, είναι τρεις:

1. Να τα “φυλάξουν” σπίτι τους.
2. Να τα “φυλάξουν” σε τραπεζική θυρίδα η ζήτηση για τις οποίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
3. Να τα “φάνε”. Ναι και όμως υπάρχει αυτή η εκτίμηση. Ότι δηλαδή οι καταθέτες επιλέγουν να καταναλώσουν τα τελευταία χρήματα, που έχουν “φυλάξει”, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για την επόμενη ημέρα.

Τι λέει το Reuters

Καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου “έφυγαν” από τις ελληνικές τράπεζες εχθές, Τετάρτη, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους τραπεζίτες με γνώση του θέματος, τους οποίους επικαλείται το Reuters το οποίο τονίζεται ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

“Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου”, δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, στο Reuters, προσθέτοντας ότι “το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί”.

Το Reuters τονίζει ότι περίπου 16 δισ. ευρώ “έφυγαν” από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε το εφιαλτικό σχέδιο των Γερμανών για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα όπως στην Κύπρο και τι δείχνουν δείκτης κεφαλαίων και stress tests για τις καταθέσεις στις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.