Καταθέσεις στις Τράπεζες: νέα δεδομένα, τι δείχνουν δείκτης κεφαλαίων και stress tests

Πότε θα γίνουν τα stress tests των τραπεζών;

Καλά τα νέα για τις μεγάλες τράπεζες (και ιδίως γι’ αυτές της Ευρωζώνης), καθώς η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε χθες ότι και οι 98 όμιλοι που παρακολουθεί συμμορφώθηκαν με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τον ελάχιστο αποδεκτό δείκτη ιδίων κεφαλαίων, πέντε χρόνια προτού λήξει η σχετική καταληκτική προθεσμία.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2014, και οι 98 πολυεθνικές τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ όχι μόνο για την κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και για τον λεγόμενο δείκτη κάλυψης ρευστότητας που προβλέπει υποχρέωση δέσμευσης ενός «μαξιλαριού» ρευστών περιουσιακών στοιχείων που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν μια κρίση ρευστότητας διάρκειας ενός μηνός.

EBA: Stress tests το 2016

Χθες, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Εποπτικού της Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ότι φέτος δεν θα διενεργηθούν πανευρωπαϊκά stress tests όπως αυτά του περασμένου έτους, με την άσκηση να επαναλαμβάνεται το 2016.

Αντ’ αυτού, η EBA θα διενεργήσει φέτος έναν «έλεγχο διαφάνειας» (transparency exercise) ανάλογο με αυτόν που έλαβε χώρα το 2013, από τον οποίο θα προκύψουν λεπτομερή στοιχεία για τους ισολογισμούς και τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η απόφαση της ΕΒΑ κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο (δηλαδή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) και την Κομισιόν.

Διαβάστε τι δείχνουν τα stress tests για Grexit και ποιες ασφαλιστικές πέτυχαν στα stress tests.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.