Η στιγμή της αλήθειας: Ο Βαρουφάκης έστειλε τις 7 μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup. Τι περιλαμβάνουν

Τι περιλαμβάνει η επιστολή με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup;

Νέα επιστολή με 7 μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Βαρουφάκης προς το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τα 7 μέτρα είναι:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σημειώνται ότι από τον κατάλογο, νέα πρόταση είναι η υπ αριθμόν 5 που αναφέρει: «Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών».

Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής: «Λάβαμε νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup της Δευτέρας».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει «πολλά φορολογικά μέτρα», ενώ όπως σημειώνεται, από την πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνεται «πισωγύρισμα» σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα όσα αναφέρονται είναι λιγότερα του αναμενόμενου.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ, η νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ έφτασε στις Βρυξέλλες μετά την συνεδρίαση του τελευταίου Euro-working Group, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να συζητηθεί στο ερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Eurogroup δεν είναι σε θέση να συζητήσει τις προτάσεις Βαρουφάκη εάν αυτές δεν έχουν προηγουμένως εξεταστεί από τους Θεσμούς. Η συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να είναι σύντομης διάρκειας.

Πώς υποδέχθηκαν την επιστολή με τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για την Ελλάδα, όπου έπειτα από την επιστολή Βαρουφάκη στον Πρόεδρο του Eurogroup θα υπάρξει μια παρουσίαση από τον έλληνα υπουργό οικονομικών στου εταίρους πάνω στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών αναφέρει πως η επιστολή αυτή δεν σχετίζεται με την απελευθέρωση των δόσεων (επόμενες δόσεις από ELA/ EFSF στο ελληνικό δημόσιο), καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ή μάλλον, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης.

Δεδομένου πως για να υπάρξει κάποια πολιτική απόφαση πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνήσει τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οικονομικών με τους δανειστές, λόγω της ύπαρξης μιας σαφέστατης διαδικασίας που δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπληρώνει επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στις Βρυξέλλες σχετικά με τη κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα και ο ίδιος αρκείται για τώρα στην ανάγνωση δημοσιεύσεων και στατιστικών από την δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών Bruegel.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών συνεπώς, τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για εκκίνηση διαβουλεύσεων με τους δανειστές μας (δηλαδή την πρώην Τρόικα) με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μόνο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα επιτρέψει την απελευθέρωση ρευστότητας προς το ελληνικό δημόσιο από τον EFSF, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά σε αποπληρωμές προς τους δανειστές ύψους 6.5δις τη περίοδο Ιούνιος-Ιούλιος 2015 προς την ΕΚΤ μόνο.

Πάντως, η ίδια πηγή σημειώνει πως υπάρχει ένα «πολύ θετικό κλίμα εργασίας» μεταξύ του τεχνικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων στο Euro Working Group, αλλά τώρα είναι η ανάγκη να επεκταθεί η συνεργασία και η επικοινωνία τους, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει τον διάλογο να συνεχίσει σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, σημείωσε πως ο έλληνας υπουργός οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ταξίδι – αστραπή περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα του Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Συγκεκριμένα, μεταβαίνει για συνέδριο στη Βενετία, όπου αύριο θα είναι ομιλητής, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου θα συναντηθεί και με τον Ιταλό ομόλογό του.

Διαβάστε ποιο το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις και πώς οι επίτροποι της Κομισιόν χλεύασαν τον Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.