Βαρουφάκης: Τι απάντησε έξαλλος για τα ενοικιαζόμενα σπίτια της Δανάης Στράτου

Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης για τα ενοικιαζόμενα σπίτια της Δανάης Στράτου;

Τα σπίτια και οι βίλες ανέκαθεν ήταν ο μεγάλος βραχνάς των Ελλήνων πολιτικών είτε ως τρόπος κτήσης, είτε ως δείγμα πρόκλησης στην κοινωνία.

Η πρόσφατη ιστορία έχει να επιδείξει πολλά τέτοια παραδείγματα: από την έπαυλη στην Αγράμπελης του Ανδρέα έως το μέγαρο του Θόδωρου στο Καπανδρίτι. Από αυτό τον βραχνά, λοιπόν, ως φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουν και οι σημερινοί κυβερνητικοί.

Τέτοια περίπτωση βέβαια δεν είναι αυτή που αποκάλυψε η «Daily Mail» για το σπίτι της συζύγου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Αίγινα, το οποίο νοίκιασαν για λίγες ημέρες σε τουρίστες.

Κι αυτό γιατί τόσο το ακίνητο της Αίγινας όσο και εκείνο της Πλάκας δεν είναι δικά του αλλά της συζύγου και της πεθεράς του, ενώ ο ίδιος ο υπουργός είναι γνωστό πως δεν έχει χρόνο, αλλά ούτε είναι και στη φύση του να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα.

Αλλωστε είναι γνωστό πως η φωτογράφηση στο «Paris Match» τον έμπλεξε, διαστρεβλώνοντας τη δημόσια εικόνα του, με αποτέλεσμα να μετακομίζει ήδη σε ένα πιο ταπεινό διαμέρισμα στην πλατεία Μαβίλη.

Ανεξαρτήτως αυτών, η γνωστή ειδυλλιακή βίλα της Αίγινας όπου ξεκουράζεται το λαμπερό ζευγάρι, κατά το διάστημα της απουσίας τους στο εξωτερικό νοικιάστηκε για ολιγοήμερες διακοπές σε ξένους.

Και μπορεί αυτό να μοιάζει μια σωστή από οικονομικής άποψης απόφαση, για να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος συντήρησής της, πλην όμως θα έπρεπε προηγουμένως για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους να εκδοθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου ειδική άδεια του ΕΟΤ ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν και να φορολογηθούν τα όποια έσοδα προκύψουν από αυτή την ενοικίαση.

Μια λεπτομέρεια που δεν τηρήθηκε και απέκτησε τη σημασία της από τη στιγμή που ο σύζυγος της κυρίας Δανάης Στράτου έγινε και υπουργός Οικονομικών. Επισύρει όμως επιπλέον πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εκτός, όμως, από το σπίτι της Αίγινας έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της απουσίας του ζεύγους στο Τέξας, με τον ίδιο τρόπο νοικιαζόταν για ολιγοήμερες διακοπές και το οικογενειακό σπίτι της κυρίας Στράτου στην Πλάκα.

Δηλαδή χωρίς τη σχετική άδεια του ΕΟΤ. Και μπορεί, όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βαρουφάκης, να μην έχει ο ίδιος καμιά ιδιοκτησιακή σχέση με τα εν λόγω σπίτια καθώς αυτό στην Πλάκα είναι ιδιοκτησία της πεθεράς του και στην Αίγινα ανήκει εξ ημισείας στη σύζυγό του και τον πρώην σύζυγό της Γιώργο Μομφεράτο, το μπλέξιμο ωστόσο για το πώς θα φορολογηθούν τα όποια έσοδα προέκυψαν από την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του και αν θα πρέπει να πληρωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος είναι δεδομένο.

Το «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε σε στενό συνεργάτη του υπουργού ζητώντας διευκρινίσεις και αυτός έκανε λόγο για παράλειψη και άγνοια της συζύγου του κ. Βαρουφάκη για την υποχρεωτική έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.

Είναι άλλωστε γνωστό πως οι καλλιτέχνες δεν τα πάνε και τόσο καλά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με εξηγήσεις που έδωσε στο «ΘΕΜΑ» μέσω συνεργατών του διαχωρίζει τη θέση του τόσο από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο σπιτιών όσο και από τις οικονομικές συναλλαγές της συζύγου του που προκύπτουν από την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων, στη λογική (και είναι σωστό από νομικής άποψης) ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη.

Διαβάστε ποιες οι αποκαλύψεις για τα σπίτια της Δανάης Στράτου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.