Γιατί μεγαλώνουν τα αυτιά μας όσο γερνάμε. Πώς επηρεάζουν τα σκουλαρίκια

Γιατί μεγαλώνουν τα αυτιά μας όσο γερνάμε; Πώς επηρεάζουν τα σκουλαρίκια;

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν αρκετά ευμεγέθη αυτιά. Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός –δεν είχαν όλοι τους μεγάλα αυτιά ως παιδιά ή έφηβοι.

Όπως είναι φυσικό, οι επιστήμονες έχουν αναζητήσει πιθανές εξηγήσεις για την αλλόκοτη αυτή αλλαγή που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα με την πάροδο των ετών.

Τον Ιούλιο του 1993, ο Λονδρέζος γιατρός James Heathcote και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να εξετάζουν εάν πράγματι τα αυτιά μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μέτρησαν τα αυτιά μιας ομάδας τυχαίως επιλεγμένων ατόμων, 206 στον αριθμό, ηλικίας άνω των 30 ετών και διαπίστωσαν ότι τα αφτιά τους μεγάλωναν κατά μέσο όρο κατά 22 χιλιοστά κάθε χρόνο!

Τα ευρήματα του Heathcote και των συναδέλφων του υποστηρίζονται από αντίστοιχα στοιχεία που προέκυψαν από ιαπωνική μελέτη το 1996 (British Medical Journal) και ιταλική μελέτη το 1999 (Journal of Craniofacial Genetic Developmental Biology). Μάλιστα, οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση παρατηρείται τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό.

Παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο αυτό είναι η χαλάρωση των αυτιών με την πάροδο των ετών, λόγω της απώλειας ελαστικότητας του δέρματος και της επίδρασης της βαρύτητας.

Τα βαριά σκουλαρίκια που φορούν οι γυναίκες προωθούν περαιτέρω την αύξηση του μεγέθους των αυτιών.

Έχει υπονοηθεί επίσης από ορισμένους ερευνητές ότι ο χόνδρος από τον οποίο αποτελείται το αυτί –σε αντίθεση με τα οστά του σώματος– συνεχίζει να μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια, όμως η άποψη αυτή δεν υποστηρίζεται ένθερμα από την επιστημονική κοινότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.