Χρυσή Αυγή: Διεκόπη η δίκη της χρονιάς. Διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί και επίθεση Χρυσαυγιτών σε μάρτυρες

Γιατί διεκόπη η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής; Όλες οι λεπτομέρειες.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής διακόπηκε για τις 7 Μαΐου. Όπως αναμενόταν, η δίκη, αφού εκφωνήθηκε, διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου.

Εν μέσω αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους ξεκινά σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται συνολικά 69 κατηγορούμενοι στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, με πρωταγωνιστές τον γενικό γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και σύσσωμη την προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι «ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για αιματηρές επιθέσεις , ναζιστικού τύπου , που φέρονται να αποτελούσαν «στοχευμένες ενέργειες μιας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης» με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από τη ΓΑΔΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν «παρών» οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Μετά την εκφώνηση των μαρτύρων κατηγορίας προσφωνήθηκαν από την έδρα του δικαστηρίου οι προστατευόμενοι μάρτυρες ως μάρτυρας Α, μάρτυρας Β κ.ο.κ.

Οι ίδιοι βρίσκονται σε ΓΑΔΑ και, μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν «παρών».

Επίθεση δέχθηκαν φοιτητές, φίλοι του Παύλου Φύσσα

Την επίθεση εναντίον φοιτητών, κάποιοι εκ των οποίων είναι μάλιστα μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλε πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κορυδαλλού, Μιχάλης Ευθυμιάδης.

Όπως είπε ο κ. Ευθυμιάδης, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξάγεται η δίκη, την ώρα που 4-5 φοιτητές κατέβαιναν από λεωφορείο στη συμβολή των οδών Χειμάρας και Μικράς Ασίας, δέχθηκαν, όπως ανέφερε, επίθεση από «φουσκωτούς». Κάποιοι από τους φοιτητές τραυματίσθηκαν και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Μάρτυρες του περιβάλλοντος του δολοφονημένου Παυλου Φύσσα σύμφωνα με πληροφορίες απο συνηγόρους πολιτικής αγωγής δέχθηκαν επίθεση απο μέλη της ΧΑ Προσερχόμενοι στο δικαστήριο.

Το περιστατικό έγινε κοντα στις φυλακές γύρω στις 9 το πρωι ενώ κατα τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένοι μάρτυρες καταθέτουν για το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Το γεγονός συτο αναμένεται να τεθεί και ενώπιον του δικαστηρίου απο τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής που θα θέσουν θέμα ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας και θα ζητήσουν διακοπή της και τη διεξαγωγή της σε άλλη αίθουσα.

Η ΝΕΡΙΤ μεταδίδει πληροφορίες για καταγγελία από αντιδήμαρχο του Κορυδαλλού για επίθεση κατά φίλων του Παύλου Φύσσα πριν από περίπου 30 λεπτά.

Κατάμεστη η δικαστική αίθουσα απο θύματα συγγενείς θυμάτων απο δεκάδες επιθέσεις του σκληρού πυρήνα της ΧΑ με παρόντες τους γονείς του Παύλου Φύσσα αλλά και δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας.

Συνολικά οι μάρτυρες κατηγορητηρίου ξεπερνούν τους 130 ενώ ήδη παρόντες μεταξύ άλλων είναι ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής απο το Ποτάμι, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νικος Αλιβιζάτος και πολλοί άλλοι.

Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών.

Παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει.

Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον ‘Αγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο αναμένεται να του διορίσει αυτεπαγγέλτως.

Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, είναι ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Αυτή τη στιγμή, το δικαστήριο έχει διακόψει για λίγο τη διαδικασία.

Απόντες και παρόντες

Με απόντες τους βασικούς κατηγορούμενους της ηγετικής ομάδας της ΧΑ ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με παρόντες μόνο τρεις κατηγορουμένους βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της ΧΑ στις εκλογές του 2012.

Ο Νικος Μιχαλολιάκος και οι γνωστοί βουλευτές της ΧΑ δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο σε μια προσπάθεια οπως εκτιμάται να υποβαθμίσουν απο πολιτικής πλευράς τη δίκη.

Παρόντες μόνο ο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και οι Πολύβιος Ζησόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Παρών και ο Γιωργος Ρουπακιας που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παυλου Φύσσα και περί τους 40 απο τους συνολικά 69 κατηγορούμενους.

Η αίθουσα κατάμεστη απο μάρτυρες, θύματα μεταξύ των οποίων οι γονείς του Παυλου Φύσσα.

Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στην πολύκροτη δίκη.

H πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων μεταδίδει πληροφορίες μέσα από την αίθουσα.

Κατάμεστη η δικαστική αίθουσα απο θύματα συγγενείς θυμάτων απο δεκάδες επιθέσεις του σκληρού πυρήνα της ΧΑ με παρόντες τους γονείς του Παύλου Φύσσα αλλά και δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας.

Συνολικά οι μάρτυρες κατηγορητηρίου ξεπερνούν τους 130 ενώ ήδη παρόντες μεταξύ άλλων είναι ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής απο το Ποτάμι, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νικος Αλιβιζάτος και πολλοί άλλοι.

Αποδοκιμάστηκε έξω από τον Κορυδαλλό ο Νίκος Ορφανός

Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον Κορυδαλλό για να διαδηλώσουν κατά της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασαν τον βουλευτή του Ποταμιού, Νίκο Ορφανό.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να φύγει από την κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανεπιθύμητο, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροένταση.

Τελικά ο κ. Ορφανός απομακρύνθηκε από το σημείο, έπειτα από παρέμβαση εργαζομένων του δήμου, παραμένοντας ωστόσο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους Η ιστορικής σημασίας δίκη, καθώς για πρώτη φορά κοινοβουλευτικό κόμμα δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, είναι βέβαιο ότι θα μείνει –τουλάχιστον με την έναρξη της- σε δεύτερο πλάνο καθώς το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις συνθήκες διεξαγωγής της σε μια αίθουσα που μετά βίας θα χωρέσουν οι κατηγορούμενοι…Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού εκτός από τους 69 κατηγορούμενους στο δικαστήριο θα παραστούν περίπου 150 δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 170 μάρτυρες κατηγορητηρίου και υπεράσπισης. Παράλληλα, η δίκη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς Τύπου καθώς από το σύνολο των 80 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευτεί οι περίπου 20 είναι ξένοι , μεταξύ των οποίων, προερχόμενοι από Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία κ.λ.π.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους παράγοντες της δίκης και για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διακοπής ή ακόμη και σύντομης αναβολής ώστε να βρεθεί λύση. Άλλωστε, όπως παραδέχεται αρμόδια πηγή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το γεγονός ότι δίπλα στην αίθουσα έξω από την οποία θα γίνονται καθημερινά συλλαλητήρια, υπάρχουν σχολεία και σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις.

Οι κατηγορούμενοι και το Δικαστήριο

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέθετε ένοπλο τμήμα και στρατιωτικού τύπου δομή και ιεραρχία διαπράττοντας αξιόποινες πράξεις και «επεδίωκε δια της βίας την επίτευξη των πολιτικών της στόχων». Ο «απόλυτος αρχηγός» της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ κομβικός φέρεται ο ρόλος των βουλευτών που εμφανίζονται ψηλά στην πυραμίδα της ιεραρχίας.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κάθονται (με αλφαβητική σειρά) οι:

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Τρεις από τους κατηγορουμένους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά την εγκληματική οργάνωση . Πρόκειται για την σύζυγο του δράστη της δολοφονίας Φύσσα , Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αν. Χιλιό που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια την Μαρία Βάρκα ενώ μέλη είναι , οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας της έδρας είναι η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή τον εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι υποθέσεις

Οι βασικές υποθέσεις που θα εξεταστούν είναι εκτός από τη δολοφονία Φύσσα , η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» αλλά και σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη, η επίθεση με μαχαίρι σε μαθητή στο Π. Φάληρο.

Μάχη επιχειρημάτων

Θεωρείται βέβαιο, πως κατά την ακροαματική διαδικασία θα δοθεί μάχη επιχειρημάτων καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δομήσουν την υπερασπιστική τους γραμμή πάνω στην άποψη του μειοψηφούντος μέλους του συμβουλίου Εφετών Νίκου Σαλάτα ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα διατυπώνει την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για κανέναν κατηγορούμενο. Έτσι, είναι θέμα χρόνου, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι συνήγοροι υπεράσπισης να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτημα για τη μη εφαρμογή του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, αλλά της διεθνούς Σύμβασης του Παλέρμο, σύμφωνα με την οποία η διάπραξη των αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να οδηγεί σε προσπορισμό οικονομικού οφέλους, πράγμα το οποίο όμως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, στην περίπτωση που τελικά ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται βροχή δικονομικών ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης που θα αφορούν ακόμη και σε ακυρότητα του κατηγορητηρίου. Επίσης, αναμένεται να υποβληθεί ένσταση και για την παρουσία στο Δικαστήριο της πολιτικής αγωγής, δηλαδή της ομάδας των δικηγόρων που πήρε την πρωτοβουλία να παρασταθεί για την προάσπιση δικαιωμάτων θυμάτων της υπόθεσης.

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

Για τις 8:00 έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση από αναρχικούς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τις φυλακές κορυδαλλού. Για την ίδια ώρα έχει προγραμματίσει το αντιφασιστικό μέτωπο Καλλιθέας και Μοσχάτου συγκέντρωση έξω από τις φυλακές, ενώ στις 7:00 θα ξεκινήσει και η αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας.

Παράλληλα, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Κορυδαλλού, από όπου θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στις φυλακές Κορυδαλλού. Κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση υπάρχει και στο γήπεδο της Προοδευτικής.

Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, που έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 07:30 έως τις 11:30. Mαζί με την ΑΔΕΔΥ θα είναι και άλλα συνδικάτα όπως η ΠΕΝΕΝ, η ΕΙΝΑΠ, πρωτοβάθμια σωματεία ΕΛΜΕ και νοσοκομείων, τα οποία καλούν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 20/4 από τις 7.30 μ.μ. έως τις 10.30 π.μ.

Αναλυτικά όλα τα καλέσματα για τις προσυγκεντρώσεις είναι τα εξής:

Aμπελόκηποι: Άγιος Σάββας, 7πμ

Εξάρχεια: Ομόνοια (έξοδος Μετρό Πειραιώς) 7πμ

Κυψέλη: Πλ. Αμερικής, 7πμ

Πετράλωνα: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Καλλιθέα: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Κουκάκι-Ν.Κόσμος: Μετρό Συγγρού-Φιξ, 6.45πμ

Κεραμεικός-Κολωνός: Μετρό Μεταξουργείο, 6.45πμ

Βριλήσσια: Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας, 6.30πμ

Αγία Παρασκευή: Μετρό, 6.45πμ

Μαρούσι: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Ν. Ηράκλειο: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Ν. Ιωνία: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Ν. Φιλαδέλφεια: ΗΣΑΠ, 6.45πμ

Βύρωνας: Πλ. Αγίου Λαζάρου, 6.45πμ

Παγκράτι: Άλσος Παγκρατίου, 7πμ

Νέα Σμύρνη: Πλατεία Ν. Σμύρνης (στάση τραμ), 7πμ

Ελληνικό: Μετρό, 6.45πμ

Ηλιούπολη: Μετρό, 7πμ

Δάφνη: Μετρό, 7.10πμ

Ζωγράφου: Πλ. Γαρδένιας, 7πμ

Ιλίσια: Ούλωφ Πάλμε και Γρηγορίου Αυξεντίου, 7πμ

Δυτικά προάστια: Προαστιακός Άνω Λιοσίων, 6.45πμ

Ίλιο-Πετρούπολη: Θηβών-Λακιώτης (γνωστό σημείο), 7.πμ

Περιστέρι: Μετρό Ανθούπολη (Θηβών), 7.πμ

Αιγάλεω: Θηβών και Ιεράς Οδού, 7.πμ

https://www.youtube.com/watch?t=14&v=hBozZnPCfkQ

Διαβάστε ποιοι «έδωσαν» τους συντρόφους τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής και γιατί διαδηλωτές χτύπησαν τον Νίκο Ορφανό στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.