Καλά νέα για Ελλάδα – άσχημα για Γερμανία: Πληρώθηκε η δόση στο ΔΝΤ, πώς βελτιώνεται η οικονομία

Πληρώθηκε η δόση στο ΔΝΤ. Ποιο είναι το επόμενο βήμα της ελληνικής οικονομίας;

Μπορεί οι συζητήσεις Τσίπρα-Πούτιν για το ελληνικό ζήτημα να συνεχίζονται, όμως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από ότι υπολογιζόταν.

Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να πληρώσει τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτή η είδηση «αγοράζει» στην Αθήνα λίγο χώρο να αναπνεύσει, την ώρα που προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη να χαλαρώσουν τους όρους για το «ξεκλείδωμα» των υπόλοιπων 7,2 δισεκατομμυρίων του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον τερματισμό της διαμάχης για το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ.

Η λίστα των προτεινόμενων εναλλακτικών μεταρρυθμίσεων που απεστάλη από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα είναι ακόμα υπό συζήτηση και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την μελετούν με σκεπτικισμό.

Το Reuters μετέδωσε πως η Αθήνα έκανε έκκληση για ενίσχυση της ρευστότητας στη συνάντηση των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, όμως η απάντηση ήταν πως πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο στον κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων προκειμένου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας βιώσιμα.

Οι όποιες ελπίδες είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός για βοήθεια της Ρωσίας στο δημοσιονομικό κενό της χώρας διαψεύστηκαν κατά το ταξίδι του στη Μόσχα, καθώς η συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, έληξε χωρίς να φανεί κάτι συγκεκριμένο.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε πως δεν υπήρξε «κανένα αίτημα για βοήθεια» από την ελληνική πλευρά, ενώ αρνήθηκε επίσης να εξαιρέσει την Ελλάδα από τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο το κραχ αποφεύχθηκε καθώς καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, όπως ανέφεραν σήμερα υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε επίσης κάποια –σπάνια- ενθαρρυντικά μηνύματα από το εσωτερικό της χώρας της Πέμπτη, αφού τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία προχωράει με ρυθμό καλύτερο του αναμενόμενου. Η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο αυξήθηκε έως και 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, την ώρα που αναμένονταν υποχώρηση 2,1%.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 25,7% από το 25,9% τον Ιανουάριο. Την κούρσα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας οδηγεί ο τουρισμός, καθώς οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, διαμορφούμενες στις 810.000.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία συνέπεσαν με την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Γερμανίας. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, μετά από πτώση 0,4% τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης δείχνουν πτώση 1,3% σε ετήσια βάση.

Την καταβολή της δόσης σήμερα είχε προαναγγείλει νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. “H πληρωμή έχει προγραμματιστεί για σήμερα”, ανέφερε.

Όπως είχε αναφερθεί η κυβέρνηση άρχισε να… πληρώνει με στελέχη της να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει κάλυψη για τον Απρίλιο.

Πέραν της σημερινής δόσης προς το ΔΝΤ, καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ καλύφθηκαν και τα έντοκα. Έπεται η πληρωμή 500- 600 εκατ. ευρώ μισθών πρώτου 15ημέρου του δημοσίου και στο τέλος του μήνα πρέπει να διατεθούν άλλα 1,9 δισ. ευρώ για μισθούς συντάξεις…

Άλλα 747 εκατ. ευρώ το Μάιο

Συνολικά οι ανάγκες του Απριλίου για τα… βασικά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ. Εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα καλυφθούν από το… «παγκάρι» αλλά και από τα έσοδα εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων.

Επόμενο «κράς τέστ» είναι η 12η Μαΐου όταν θα πρέπει να βρεθούν 747 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ. Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο δεδομένου ότι λίγες ημέρες μετά έρχονται και οι πληρωμές μισθών και επιδομάτων.

Μεγάλο «στοίχημα» είναι – αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ – η πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων με το σκέλος των εφοριών να ενεργοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής μετά το Πάσχα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Απρίλιος είναι πιο δύσκολος από το Μάρτιο από πλευράς εισπραξιμότητας καθώς δεν φαίνονται προς το παρόν να υπάρχουν έκτακτα έσοδα όπως αυτά του Μαρτίου (σ.σ. 350 εκατ. ευρώ εισροές κονδυλίων ΕΕ από αιτήσεις του Δεκεμβρίου του 2014, έσοδα της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών κλπ).

Διαβάστε τη δήλωση Τσίπρα για τη Ρωσία που έφερε κρύο ιδρώτα στους Ευρωπαίους και τη συμφωνία Τσίπρα -Πούτιν για το φυσικό αέριο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.