Bόμβα από ανώτατο Γερμανό: “Πιο κοντά από ποτέ στο Grexit”

Ποιες οι δηλώσεις-βόμβα για το Grexit;

Στο Βερολίνο, οι απόψεις για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη… μετατοπίζονται. “Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ένα Grexit, και είμαστε κοντά”, ανέφερε ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος όπως γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Charles Grant. “Η τελευταία φορά που ήταν πιθανή μια ελληνική έξοδος ήταν το 2012. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ ανησυχούσε ότι θα προκαλούσε πανικό στις αγορές. Αυτή τη φορά, οι ηγέτες τηςΓερμανίας θεωρούν ότι ένα Grexit δεν θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης λένε ότι θα ήταν πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την Ελλάδα, εάν όμως ο Αλέξης Τσίπρας προσέλθει με σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αναφέρει ο αναλυτής.

΄Όπως επισημαίνει ο Grant, οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι αναφορικά με τις επιπτώσεις ενός Grexit στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σημείο κλειδί για την Μέρκελ, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, είναι ότι δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί για αυτό η Γερμανία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιος πρόσφατα την άκουσε να λέει: “Εάν συμβεί ένα Grexit, οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι η αιτία ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να κάνει τη δουλειά της, όχι ότι δεν δείξαμε αλληλεγγύη”.

Κάποιοι Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνη. “Ως οικονομολόγος, δεν είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ”, είπε ένας από αυτούς.

“Είναι δομικά μη ανταγωνιστική και θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη, όπως η νότια Ιταλία” σημειώνει, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι διατηρώντας την Ελλάδα εντός ευρώ με κάθε κόστος μπορεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνοχή.

Διαβάστε τι συμβουλές δίνει εφημερίδα για το Grexit και τι απαντούν σε δημοσκόπηση για το Grexit.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.