Θρήνος: Πέθανε η σπουδαία σκηνοθέτης Λίλα Κουρκουλάκου. Βιογραφικό

Πέθανε στα 85 της η σπουδαία σκηνοθέτης Λίλα Κουρκουλάκου.

Δεν ήταν μόνο μια σπουδαία δημιουργός, αλλά και μια μοναδική προσωπικότητα που είχε και κοινωνική δράση με το έργο της.

Καθιερώθηκε με την ταινία «Το νησί της Σιωπής», η οποία έγινε η αφορμή για να κλείσει οριστικά το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας.

Στην συνέχεια στράφηκε στο ντοκιμαντέρ όπου έγραψε χρυσές σελίδες τόσο στον κινηματογράφο.

Ο λόγος για την σκηνοθέτιδα Λίλα Κουρκουλάκου, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Υπήρξε πρωτοπόρος στον κινηματογράφο και καθιερώθηκε με την ταινία «Το νησί της Σιωπής» το 1958. Η ταινία έγινε η αφορμή για να κλείσει οριστικά το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Έτσι η Λίλα Κουρκουλάκου έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η ιστορία της ταινίας «Το Νησί της Σιωπής» αφορούσε τον αγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί. Το δράμα μεγαλώνει με τη μόλυνση του άντρα. Παράλληλα μεγαλώνει και η ελπίδα για την εξεύρεση του νέου φαρμάκου που θα απαλύνει τον πόνο τόσων ανθρώπινων έγκλειστων ψυχών

Ακόλουθησε το 1962, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Λίλας Κουρκουλάκου με τίτλο «Κομήτης Χάλεϋ, η νύχτα της κολάσεως». Η ταινία συμμετείχε σε Φεστιβάλ της Ισπανίας και του Σαν Φρανσίσκο. Το 1964 σκηνοθέτησε το πρώτο πολιτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η Λίλα Κουρκουλάκου διετέλεσε (1961 – 1966) σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργού, Ν. Μάρτη στο Υπουργείο Βιομηχανίας και ήταν μέλος της εδικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το πρώτο νομοσχέδιο περί Κινηματογράφου. Επίσης, ήταν τακτικό μέλος του Γνωμοδοτικού Κινηματογραφικού Συμβουλίου και της Κρατικής Επιτροπής που Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε σήμερα –Τετάρτη 29 Απριλίου– στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε σε τι ηλικία πέθανε ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου και αν πέθανε τελικά από τσιμπούρι ο εισαγγελέας Μπάγιας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.