Αποκαλυπτική έρευνα: Πώς το ροχαλητό συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Πώς το ροχαλητό και η υπνική άπνοια συνδέονται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ;

Αμερικανοί επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν 2.470 ανθρώπους ηλικίας 55 έως 90 ετών για το κατά πόσο συνδέεται το ροχαλητό και η άπνοια στο ύπνο με τις γνωστικές διαταραχές και το Αλτσχάιμερ.

Όπως ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Μία ομάδα με άτομα που είχαν Αλτσχάιμερ, μια δεύτερη ομάδα με άτομα που ήταν στα πρώτα στάδια της ήπιας γνωστικής διαταραχής (πρόδρομο της άνοιας και του Αλτσχάιμερ) και μια τρίτη ομάδα με άτομα που δεν είχαν κανένα τέτοιο πρόβλημα.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο τους, όπως δυνατό ροχαλητό και περιόδους άπνοιας, διαγιγνώσκονταν με ήπια γνωστική διαταραχή ή Αλτσχάιμερ, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν είχαν τέτοια αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο τους.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν ανέπνεαν καλά στον ύπνο τους, ανέπτυσσαν ήπια γνωστική διαταραχή σε μέση ηλικία 77 ετών (έναντι 90 ετών για όσους ανέπνεαν κανονικά τα βράδια), ενώ εμφάνιζαν και τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μέση ηλικία 83 ετών (έναντι 88 όσων δεν είχαν νυχτερινά αναπνευστικά προβλήματα).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι συνηθισμένα στο 52% των ηλικιωμένων ανδρών και στο 26% των ηλικιωμένων γυναικών.

Διαβάστε τι πρέπει να πίνετε για να αποφύγετε Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον και ποια επικίνδυνα κραγιόν προκαλούν καρκίνο και Αλτσχάιμερ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.