Ελπίδες από τη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ: Τι ειπώθηκε. Παρασκήνιο

Τι συνέβη στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ;

Μη προγραμματισμένη συνάντηση είχαν στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η επικεφαλής του ΔΝΤ, στον απόηχο των πληροφορίων ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης βολιδοσκόπησε την Κριστίν Λαγκάρντ για να μην πληρώσει τη δόση του Απριλίου, που τελικά πληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Βαρουφάκης και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν ομαλά στη διαμόρφωση των απαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε επίσης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, πήγε πάρα πολύ καλά, δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45΄ και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Έντονο είναι εν τω μεταξύ το παρασκήνιο για το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής της δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών ο κ. Βαρουφάκης βολιδοσκόπησε την κ. Λαγκάρντ σχετικά και η απάντηση ήταν αρνητική.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε σήμερα ότι είχε μιλήσει με τον Έλληνα υπουργό για το θέμα αυτό και έχει εξηγήσει την πολιτική του Ταμείου.

“Δεν έχουν εγκριθεί καθυστερήσεις πληρωμών τα τελευταία 30 χρόνια από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Έγιναν κάποιες εξαιρέσεις για κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες αλλά αυτές οι καθυστερήσεις δεν είχαν παραγωγικά αποτελέσματα. Όπως ξέρετε το ΔΝΤ διέπεται από κανόνες. Όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες – μέλη. Σίγουρα δεν θα ήταν μια ταιριαστή εξέλιξη ή μια εξέλιξη που θα συνιστούσαμε στην παρούσα κατάσταση. Ποτέ μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν μας ζήτησε καθυστέρηση στην αποπληρωμή δανείων”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.

Προηγήθηκε δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για άτυπη προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από Έλληνες αξιωματούχους ώστε να καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης που τελικά καταβλήθηκε στις 9 Απριλίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι “είναι ψευδέστατο”.

Διαβάστε πού πήγαν διακοπές Τσίπρας-Βαρουφάκης και τι παραχωρήσεις θα κάνει ο Βαρουφάκης στο ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.