Αντικειμενικές αξίες: πού θα μειωθούν, πώς θα επηρεάσουν ΕΝΦΙΑ, τι θα πληρώσετε

Ποιες είναι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες; Διαβάστε πού θα μειωθούν και πώς θα επηρεάσουν ΕΝΦΙΑ;

Νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες το Υπουργείο Οικονομικών ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του ΣτΕ ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 28% ως 30%.

Ταυτόχρονα η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης θα είναι ελάχιστη ως μηδενική και έτσι και οι ιδιοκτήτες που έχουν χαμηλής αξίας ακίνητα δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση, ενώ σε ορισμένες περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν, καθώς παρά την κρίση έχουν έχουν αυξηθεί και οι εμπορικές αξίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περιοχές με τιμή ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ θα υποστούν οριακές ή καθόλου μεταβολές ενώ σε υψηλότερες τιμές ζώνης ανάλογα με την περιοχή θα υπάρξουν μειώσεις της τάξεως του 20%.

Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε μια ραγδαία μείωση των εσόδων για το κράτος που υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 800 εκατομμύρια και έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους Θεσμούς ήδη μελετάται ο τρόπος που αυτό θα αλλάξει και οι απώλειες θα περιοριστούν.

Οι νέες τιμές έχει ενδιαφέρον αν θα επηρεάσουν τελικά το ύψος του ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 καθώς ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων προσδιορίζεται με βάση την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Δεν αποκλείεται βεβαίως αλλαγές για κάποιες περιοχές οι οποίες θα οδηγούν σε επιβαρύνσεις.
Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων επηρεάζουν άμεσα εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις.

Διαβάστε τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, φόρο πλούτου, έκτακτη εισφορά και ποια τα σενάρια για το ΦΠΑ και πώς η Ελλάδα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.