Ύστατες διαβουλεύσεις στο Brussels Group: σε κορύφωση οι προσπάθειες για συμφωνία

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών στο Brussels Group; Θα επέλεθει συμφωνία;

Στα ύψη αναμένεται να φθάσει το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group το Σάββατο (2/5), καθώς η ελληνική πλευρά κορυφώνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια στις αρχές της εβδομάδας, με ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να απελευθερωθεί τουλάχιστον μέρος της δόσης του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές κάνουν ό,τι μπορούν για να γεμίσουν τις διαβουλεύσεις  με νέα εμπόδια και απαιτήσεις. Τα 2 βασικά είναι:

  1. Αναμένουν συνεχώς «μεγαλύτερη πρόοδο»,
  2. πιέζουν για μέτρα που θα στοιχίσουν, όχι τόσο οικονομικά, αλλά πολιτικά στην κυβέρνηση

Προσπαθούν να αναγκάσουν την Αθήνα να συμβιβαστεί με την πάγια πολιτική της ηγεσίας των δανειστών-δυναστών, ώστε να πάρουν και το πάνω χέρι ενόψει και της τελικής διαπραγμάτευσης του Ιουνίου.

Η πίεση, μάλιστα, των δανειστών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εντείνεται ώστε:

  1. να αποσπάσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές (ακόμα και στις υψηλές επικουρικές συντάξεις),
  2. μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.
  3. παράκαμψη της συμφωνίας – γέφυρα ωστε να υπάρξει οριστική συμφωνία στα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε να ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Από την άλλη η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να οπισθοχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές της, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές πως ορισμένα ζητήματα, για την αντιμετώπιση κυρίως της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν το επιθυμούμε. Εάν όμως τα πράγματα φτάσουν σε σημείο μη βατό, τότε δικαιούμαστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες στο Brussels Group είναι προγραμματισμένες έως και σήμερα 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή. Τα θέματα που συζητούνται είναι:

  • θέματα ενέργειας,
  • θέματα φορολογίας και
  • πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία πως θα ανανεωθεί με ρευστό η αγορά και το κράτος, με μια σειρά από μέτρα όπως:

  1. Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
  2. 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
  3. Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
  4. 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο.
  5. Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
  6. Λοταρία αποδείξεων
  7. Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
  8. Πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Από εκεί και πέρα, τα γνωστά «αγκάθια» για την συμφωνία στο Brussels Group παραμένουν

  • το ασφαλιστικό,
  • οι περικοπές συντάξεων,
  • η 13η σύνταξη, για την οποία δεν αποκλείεται πάντως να βρεθεί μια ειδική «φόρμουλα».

Να ανφέρουμε οτι χθες Πρωτομαγιά, κορυφαία στελέχη της, όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Π. Σκουρλέτης και Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχαν στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στέλνοντας σαφή μηνύματα αποφασιστικότητας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε πώς μπορούν οι Κινέζοι να σώσουν την Ελλάδα, αν τους αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.