Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ποσοστά ρεκόρ για ΣΥΡΙΖΑ παρά τα νέα μέτρα, τι λένε για δημοψήφισμα

Τι λέει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για πρόθεση ψήφου και δημοψήφισμα;

Συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ και άνετη αυτοδυναμία σε περίπτωση που γίνονταν σήμερα εκλογές, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis, από την οποία προκύπτει παράλληλα και αισιοδοξία των πολιτών για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Επίσης, η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές, ενώ πολύ μεγάλα είναι τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στα θέματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του ασφαλιστικού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το SBC-TV, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, διαμορφώνονται ως εξής:

• ΣΥΡΙΖΑ 36,7%
• ΝΔ 16,5%
• Το Ποτάμι 6,1%
• Χρυσή Αυγή 5,4%
• ΚΚΕ 3,9%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%
• ΠΑΣΟΚ 2,5%
• Ένωση Κεντρώων 1,9%
• Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1,1%
• Αναποφάσιστοι: 8,1%
• Λευκό / άκυρο: 4,0%
• Δεν θα ψηφίσω: 3,3%
• ΔΞ/ΔΑ: 4,0%
• Άλλο: 3,3%

Με βάση την πρόθεση ψήφου, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει ποσοστό 44,5% και να εξασφαλίζει 170 έδρες. Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 20,5% και βγάζει 55 έδρες, το Ποτάμι 8,5% και 23 έδρες και η Χρυσή Αυγή 6,5% και 18 έδρες. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 67% στην παράσταση νίκης.

Στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός», 57% των ερωτηθέντων προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει το 21%, ενώ το 18% επέλεξε το «κανένας από τους δύο».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, το 75% πιστεύει πως θα υπάρξει (46%) ή μάλλον θα υπάρξει (29%) τελικά κοινό πεδίο με τους θεσμούς. Παράλληλα, το 43% δηλώνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και το 22% πως η διαπραγμάτευση είναι ήπια. Αντίθετα, ανύπαρκτη χαρακτηρίζει τη διαπραγμάτευση το 29%. Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, το 52% λέει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η παρουσία της χώρας στο ευρώ, ενώ το 44% λέει ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί με κάθε τρόπο η χώρα από τα μνημόνια.

Παράλληλα, το 70% ζητά από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το 63% να μην υποχωρήσει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και το 77% να μην υποχωρήσει στο ασφαλιστικό.

«Όχι» στο δημοψήφισμα

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis λέει όχι στο ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία με τους δανειστές της χώρας που δεν συμβαδίζει με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, εσείς προσωπικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει;», το 46% απαντά ότι πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς να γίνει δημοψήφισμα, ενώ το 23% ζητά δημοψήφισμα.

Επίσης, ένα ποσοστό 10% ζητά σε αυτή την περίπτωση να γίνουν εκλογές, ενώ το 9% ζητά να υπάρξει ρήξη χωρίς δημοψήφισμα ή εκλογές. Ακόμη, το 60% πιστεύει πως η συμφωνία της νέας κυβέρνησης θα είναι καλύτερη από μια συμφωνία κυβέρνησης της ΝΔ.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στις 5 και 6 Μαΐου 2015, σε πανελλαδική κλίμακα, σε 1.036 ψηφοφόρους, άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, με αναλογική κατανομή στους Νομούς της χώρας με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται σε ±3,1%.

Διαβάστε πόσοι λένε ναι στο ευρώ στο γκάλοπ του ΠΑΜΑΚ για δημοψήφισμα και ποια τα 14 μέτρα-φωτιά που συμφώνησε η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.