Δημοσκόπηση-εγκεφαλικό για Τσίπρα: Ριζική αλλαγή για διαπραγματεύσεις, αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι δείχνει η δημοσκόπηση που φέρνει “εγκεφαλικό” στον Αλέξη Τσίπρα;

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν αρνητική άποψη για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

Αυτό καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, ενώ στην έρευνα αποτυπώνεται και η συνεχιζόμενη φθορά του Αλέξη Τσίπρα, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.

Επιπλέον, το 61% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στη δημοσκόπηση για το τι πρέπει να γίνει αν η συμφωνία με τους δανειστές δεν συμβαδίζει με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% προκρίνει τη λύση δημοψηφίσματος και το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Φθορά Τσίπρα, προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης φαίνεται να προκαλούν φθορά στον Αλέξη Τσίπρα. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού συνεχίζει την πτωτική της πορεία μετεκλογικά και πλέον βρίσκεται στο 50%, από το 70% του Μαρτίου.

Δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Πάνος Καμμένος, με 25%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο 15,5%.

Την ίδια ώρα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, με τη διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει τις 21 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 36,5% των πολιτών, με τη ΝΔ δεύτερη με 15,5% και τη Χρυσή Αυγή με το Ποτάμι στην τρίτη θέση (6%). Ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ με 3%.

Αρνητικά βλέπουν την περιθωριοποίηση Βαρουφάκη

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εκφράσουν την άποψή τους και για την περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση. Το 51,5% απάντησε ότι αυτή η κίνηση του έκανε κακή εντύπωση και το 36% το είδε με καλό μάτι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 60,5% εξέφρασε την κακή εντύπωση για αυτή την εξέλιξη.

Στα ζητήματα της Παιδείας, το 65% θεωρεί κακή ιδέα την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, το 73% έχει επίσης αρνητική άποψη για την κατάργηση των πειραματικών σχολείων, ενώ το 49,5% βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Τέλος, στο θέμα που συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες, για την υποδοχή του λειψάνου της Αγ. Βαρβάρας, το 45,5% απάντησε ότι του έκανε καλή εντύπωση η έκθεσή του για προσκύνημα στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, ενώ το 33,5% έχει την αντίθετη άποψη.

Διαβάστε πώς κερδίζει έδαφος η απαισιοδοξία στη δημοσκόπηση της Kappa Research και ποιον ψηφίζουν για πρόεδρο της ΝΔ στη δημοσκόπηση της MRB.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.