Πώς το κάπνισμα σκοτώνει την ελληνική οικονομία. Στοιχεία-φωτιά

Πώς το τσιγάρο σκοτώνει την ελληνική οικονομία;

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγεία και την οικονομία: Μόνο στη χώρα μας «σκοτώνει» κάθε χρόνο 19.094 άτομα, ενώ 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογούν στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως. Όταν το αντίστοιχο ποσό για νοσήματα ή παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (1,2 δισ. ευρώ) και ο διαβήτης (2,3 δισ. ευρώ) είναι πολύ χαμηλότερο. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 (31 Μαΐου).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως. Με τον ρυθμό αυτό, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το κάπνισμα οδήγησε σε περίπου 100 εκατ. θανάτους, ενώ εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να εκτοξευτεί σε ένα δισεκατομμύριο θανάτους για τον 21ο αιώνα.

Το υψηλό φορτίο νοσηρότητας/θνησιμότητας του καπνίσματος, όπως αναμένεται, επιβαρύνει με σοβαρό κόστος τα συστήματα των χωρών αλλά και την κοινωνία εν γένει. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι οικονομικές συνέπειες (δαπάνες αιτιολογικώς σχετιζομένων νοσημάτων αλλά και απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας) από το κάπνισμα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ποσοστό 1%-1,5% του ΑΕΠ των χωρών-μελών της.

Αναφορικά με το παθητικό κάπνισμα, τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα το κόστος του σε ανθρώπινες ζωές. Κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από πέντε ετών.

Διαβάστε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε αν είστε καπνιστές και ποια τα οφέλη του καπνίσματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.