Έτοιμο το νέο ΔΝΤ του Πούτιν: Πώς Ρωσία και Κίνα θα σώσουν την παγκόσμια οικονομία

Ποιο το νέο αποθεματικό ταμείο που ετοιμάζουν Ρωσία και Κίνα;

Συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων επικύρωσε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για το ταμείο της λεγόμενης BRICS, των πέντε κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Η Ρωσία αναμένεται να συμβάλει με 18 δισ. δολάρια στο Ταμείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετά μικρότερο ποσό από τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στο Ταμείο που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Επιπλέον, οι αναδυόμενες οικονομίες σχεδιάζουν την ίδρυση της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να αμφισβητήσουν τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές. «Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε», ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το Ταμείο έχει στόχο την προστασία της BRICS από τις «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών- μελών.

Η Ρωσία, που έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση, απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρωσία, Κίνα και οι τρεις άλλες χώρες της BRICS αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.

Διαβάστε πώς ο Πούτιν υπέγραψε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συμφωνία Πούτιν-Τσίπρα για το φυσικό αέριο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.