Εξαγορά-βόμβα στα σούπερ-μάρκετ: Ποιος παίρνει τον Βερόπουλο

Ποιος μεγάλος όμιλος σούπερ-μάρκετ εξαγόρασε τον “Βερόπουλο”;

Τον όμιλο «Βερόπουλος» εξαγόρασε ο όμιλος «Σκλαβενίτης», ανακοινώθηκε χτες Τρίτη.

Λεπτομερέστερα, με την εξαγορά δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ στη χώρα, με 100% ελληνική ιδιοκτησία και συνολικά 342 καταστήματα με 15.000 υπαλλήλους. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι καταναλωτές τους 50.000 την μέρα.

Από την εξαγορά εξαιρούνται οι δραστηριότητες του «Βερόπουλου» σε Σερβία και ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, το τίμημα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα ισχύσει αφού εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Βερόπουλος» είχε ιδρυθεί το 1930, ενώ ο «Σκλαβενίτης» το 1954. Και οι δύο είχαν ξεκινήσει σαν οικογενειακά μπακάλικα, ενώ και στο καθεστώς των ομίλων παρέμεναν βασικά οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σε αλυσίδα με πανελλαδική παρουσία εξελίσσεται η εταιρεία «Σκλαβενίτης» μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της εταιρείας «Βερόπουλος» στην Ελλάδα.

Η «Σκλαβενίτης» ήλεγχε μέχρι σήμερα 160 καταστήματα, εκ των οποίων τα 11 λειτουργούν με την επωνυμία «Σκλαβενίτης», τα 12 είναι καταστήματα Cash & Carry και 38 λειτουργούν υπό την επωνυμία «Χαλκιαδάκης», της οποίας το 60% εξαγόρασε εντός του 2014 η εταιρεία «Βερόπουλος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τζίρος της «Σκλαβενίτης» θα ξεπερνάει πλέον τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Η «Βερόπουλος» θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της στα Σκόπια, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αντίστοιχες προτάσεις της «Σκλαβενίτης» σε αλυσίδες όπως ο Γαλαξίας και ο Μασούτης, ενώ ερώτημα αποτελεί το ποια θα είναι η απάντηση ανταγωνιστικών εταιρειών όπως η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ή η «Μαρινόπουλος».

Οι ζυμώσεις στον κλάδο συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Άλλωστε, και ο ιδρυτής της METRO, Παντελής Παντελιάδης, σε εκδήλωση του ΣΕΒΤ πριν λίγους μήνες είχε προαναγγείλει ανακατατάξεις στο χώρο σημειώνοντας πως «τα επόμενα χρόνια θα μείνουν εντός του παιγνιδιού το πολύ 8 με 10 αλυσίδες από 60 που είναι σήμερα».

Διαβάστε πώς κρύβεται πίσω από τα deal του Σκλαβενίτη ο Βερόπουλος και το νέο πλήγμα του ΕΦΕΤ στον Βερόπουλο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.