Βόμβα Μαξίμου: «Eχουμε έτοιμη τη συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά την μπλοκάρει το…»

Τι ανακοίνωσε το Μαξίμου για τη συμφωνία και πώς τη μπλοκάρει το ΔΝΤ;

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Brussels Group σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Οι ίδιες πηγές, διευκρινίζουν ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως συμφωνήθηκε στη Ρίγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
2. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
3. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
4. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Διαβάστε ποιες υποχωρήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Κυβέρνηση για τη συμφωνία και την παρασκηνιακή παρέμβαση των Αμερικανών για να κλείσει η συμφωνία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.