Σιγουριά ενόψει συμφωνίας: Ποιες υποχωρήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Κυβέρνηση

Ποιες υποχωρήσεις κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία;

Για άλλη μία φορά διαφαίνεται ένα απίστευτο αλαλούμ για τις διαπραγματεύσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία σε αντίθεση με τους δανειστές που επισημαίνουν πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές και πως την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να γράφει το κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο υπάρχουν και τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα, αλλά και η υποχρέωση των δανειστών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες που επικαλείται το Mega αναφέρουν πως στο θέμα του ΦΠΑ παραμένει ακόμα δρόμος να γίνει, αλλά το Μαξίμου θεωρεί πως θα βρεθεί λύση μιας και η κατεύθυνση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του Brussels Group ήταν να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Η Αθήνα επιμένει στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ με τον χαμηλότερο να περιλαμβάνει τα τρόφιμα, αλλά οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές.

Σχετικά με τα εργασιακά σύμφωνα πάντα με όσα διαρρέεται από ελληνικής πλευράς φαίνεται πως υπάρχει κοινό σημείο με την ελληνική πλευρά να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας που σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και επαναφορά του κατώτατου μισθού αλλά σε δύο δόσεις, μία το φθινόπωρο του 2015 και μία τον Απρίλιο του 2016.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει πως θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, αλλά θα υπάρξει δέσμευση η κυβέρνηση να ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού μετά το καλοκαίρι και αφού θα ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο όμως δεν θα αφορά όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αγκάθι παραμένει στις διαπραγματεύσεις το δημοσιονομικό κενό, καθώς υπάρχει διαφορά ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις των θεσμών. Το κενό πάντως αυτό φαίνεται πως θα καλυφθεί από τα έσοδα από τον ΦΠΑ και από περιστολή δαπανών.

Σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων φαίνεται πως υπάρχει και εκεί ένα ζήτημα, καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι θα έχει έσοδα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι θεσμοί διαφωνούν με αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση.

Και όλα αυτά είναι όσα διαρρέει η ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με όσα υποστηρίζουν οι δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega είναι σε άλλο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πηγές των δανειστών που επικαλείται το Mega, την περασμένη εβδομάδα δεν έγινε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως για το θέμα του ΦΠΑ επιμένουν σε έναν υψηλό συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις.

Οι δανειστές για το ασφαλιστικό φέρονται να αναφέρουν πως έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κυρίως στο κομμάτι του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά πέρα από αυτό καμία άλλη ουσιαστική εξέλιξη. Το πρόβλημα σύμφωνα με τους δανειστές φαίνεται πως είναι τα εργασιακά, όπου εκεί διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος, πως οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και δεν βλέπουν πεδίο σύγκλισης.

Διαβάστε πώς βάζουν πλάτη οι Αμερικανοί για τη συμφωνία και πώς η συμφωνία έφερε εμφύλιο στη ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.