Σκληρό πόκερ η Συμφωνία: μέτρα, τελεσίγραφα και απειλές των δανειστών

Ποιες είναι οι απειλές των δανειστών πριν τη συμφωνία; Διαβάστε το τελεσίγραφο που δίνουν οι δανειστές.

Στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης βρίσκονται κυβέρνηση και εταίροι, με την Αθήνα να χρησιμοποιεί πάσης φύσεως μέσα προκειμένου να επιτύχει συμφωνία που θα υπερβαίνει το τεχνικό μέρος το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα που έρχονται από το στρατόπεδο των δανειστών μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι αφού ένας ένας κορυφαίοι αξιωματούχοι, άλλοτε επώνυμα και άλλοτε μέσω διαρροών, από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, επιμένουν ότι «χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να υπάρξει τελική συμφωνία», αλλιώς η Ελλάδα θα βρει μπροστά της τα χειρότερα.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί στο εξωτερικό είναι ότι ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο λέξεις όπως Grexit και χρεοκοπία ενώ το Euroworking Group της Πέμπτης έστειλε ακόμα και τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στην Ελλάδα, δηλαδή συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουνίου αλλιώς το υπάρχον πρόγραμμα «χάνεται».

Τα χτυπήματα των δανειστών: Grexit, χρεοκοπία, τελεσίγραφο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit. Βέβαια από το ΔΝΤ προσπάθησαν να το μαζέψουν πιθανότητα, με τη γερμανική εφημερίδα να αποσύρει τον αρχικό τίτλο αυτό καθώς από το Ταμείο εξηγούσαν ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν μίλησε για πιθανότητα (possibility) αλλά για δυνητικό γεγονός (potential) – εκφράζοντας παράλληλα την άποψή της ότι ένα Grexit, «δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, υπογράμμισε ακόμη ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία της Αθήνας με του πιστωτές της.
Ανάλογο μήνυμα έσταλη και από τις Βρυξέλλες από τους κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις οι οποίοι με δηλώσεις τους έδειξαν ότι η συμφωνία δεν είναι κοντά.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή μία συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο πως «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς» δήλωσε από την πλευρά του ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν αν και σημείωσε ότι «βλέπει πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του και συζητούνται όλα τα ζητήματα μεταρρύθμισης όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Υπενθυμίζεται πως χθες έπεσε σαν κεραυνός η προειδοποίηση από την ΕΚΤ ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά καταγράφοντας ότι σημειώνεται σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, την ώρα που η οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες επιδεινώνει την κατάσταση.

Δανειστές: Η Ελλάδα νομίζει λανθασμένα ότι θα υποχωρήσουμε

Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν στα περισσότερα ζητήματα κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί, ανέφερε πηγή των δανειστών με γνώση της διαπραγμάτευσης. Εκτιμούσαν επιπρόσθετα ότι δεν θα είναι ομαλή η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης.

Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Σε ανοικτή γραμμή Τσίπρας-Μέρκελ-Ολαντ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί εδώ και μέρες ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους παίρνει πάνω του το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη μιας ώρα που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Με δεδομένη άλλωστε την πίεση που εντείνεται ολοένα και πιο πολύ στις συζητήσεις,- αλλά και το τελεσίγραφο για συμφωνία που επιβεβαίωσε το euroworking group- ακολούθησε η συνομιλία των πολιτικών προϊσταμένων των τριών χωρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να εξηγεί ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν όλοι οι τρόποι για να δοθεί «ώθηση» σε πολιτικό επίπεδο».

Πυρετός συσκέψεων και στο Μαξιμού

Ενδεικτικό επιπλέον της κρισιμότητας των στιγμών, υπήρξε η έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός αργά χθες βράδυ. Παρόντες, πέρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης, όπως και οι Χρήστος Μαντάς και Τάσος Κορωνάκης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μας πιέζουν συνεχώς σε όλα τα επίπεδα», ήταν η φράση “κλειδί” από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που περιέγραφαν στο iefimerida.gr το πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες

Με το παιχνίδι των έντονων εναλλαγών, κινήσεων στρατηγικής και τακτικής να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και σήμερα , οι δύο πλευρές επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα ατού τους, επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό όφελος.

Όπως επισημαίνεται πάντως από πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα εργασιακά (όπου η ελληνική πλευρά επιμένει στην επαναφορά των ΣΣΕ και όχι στις ομαδικές απολύσεις), το ασφαλιστικό -το οποίο θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον- και ο ΦΠΑ για τον οποίο τα σενάρια και οι υπολογισμοί «δίνουν και παίρνουν».

Διαβάστε ποιες οι εξελίξεις για τη συμφωνία με ΔΝΤ και ποια τα νέα μέτρα για να επιτευχθεί συμφωνία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.