Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη: ποια τα νέα μέτρα, συμφωνία. Ραγδαίες εξελίξεις

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; Διαβάστε τι προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας.

Συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, με την παρουσία του πρωθυπουργού, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Είναι η πρώτη φορά που η συνεδρίαση γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα τη συμφωνία.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Όπως μετέδωσε για το Mega ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον ο κ. Λιού σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η αποτυχία συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Προσφέρθηκε ακόμη να παραμείνει σε επαφή με τον πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο κ. Λιού είπε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.

Η παρουσία του Έλληνας πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει πως η Αθήνα τρέχει για να κλείσει τη συμφωνία παρά το γεγονός πως μέρος των δανειστών δείχνουν πως τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει ή κριθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Brussels Group ήδη ξεκινά τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαρκής επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

7. Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Διαβάστε τι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις και σε ποιες τραπεζικές συναλλαγές θα πληρώνετε φόρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.