Βάσεις 2015: νέες εκτιμήσεις βαθμολογητών, σε ποιες σχολές θα πέσουν

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών για τις βάσεις 2015; Σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις 2015;

Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Όπως είναι λογικό, λοιπόν, θα πέσουν οι βάσεις 2015 σε πολλές σχολές.

Στην περιφέρεια φαίνεται πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.

Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά που αφορούν τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15 με αποτέλεσμα να πέσουν οι βάσεις 2015.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015 ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.

Η Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις 2015 στις Ιατρικές Σχολές και στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.

Το ίδιο ισχύει και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών με τη γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη με αποτέλεσμα να πέσουν οι βάσεις 2015 στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης.

Πέφτουν οι βάσεις 2015 ακόμα και στις σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς από τη μία τα δύσκολα θέματα και από την άλλη ο μικρότερος αριθμός εισακτέων, αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εξετάσεις, καθηγητές και βαθμολογητές εκτιμούν πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες».

Όπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές. Σε αυτό ρόλο παίζει και η ελαχιστοποίηση των μετεγγραφών, αφού δεν θα δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Δυσκολότερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φετινά θέματα των πανελλαδικών για αρκετά μαθήματα και ιδίως για αυτά που έχουν συντελεστές βαρύτητας και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των μορίων που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος.

Όπως έχουμε γράψει πέρα από το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των βάσεων εισαγωγής. Αυτές είναι ο αριθμός των εισακτέων και οι προτιμήσεις στο μηχανογραφικό που ενδέχεται να επηρεαστούν ως ένα βαθμό και από τις αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών.

Ο αριθμός των εισακτέων αποτελεί άλλη μια παράμετρο διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε μείωση σε αρκετά Τμήματα και ιδίως σε περιζήτητες σχολές όπως είναι αυτές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας κ.α.

Για πολλούς η πτώση των βάσεων 2015 είναι δεδομένη ωστόσο η μείωση των εισακτέων πιθανόν να συγκρατήσει το μέγεθος της μείωσης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται ο φετινός αριθμός των εισακτέων και η μείωση συγκριτικά με το 2014.

Διαβάστε πόσο θα πέσουν οι βάσεις 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.