Δημοσκόπηση Kapa Research: Τι λένε για το δημοψήφισμα, πόσοι θέλουν τη “ρήξη”

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα; Πόσοι θέλουν τη ρήξη με τους θεσμούς;

Επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής σχετικά με την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών, δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο περιελάμβαναν ερώτηση και για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το Βήμα της Κυριακής από την Τετάρτη 24 έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου, το 47,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψηφίσει «ναι», στη συμφωνία, ενώ ένα ποσοστό 33% δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει.

Σημειώνεται, ότι βάσει Συντάγματος, για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 67,8% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, έναντι 25,2% που προτιμά επιστροφή στη δραχμή. Επίσης το 66% δηλώνει ότι προτιμά μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, έναντι 26,5% που τάσσεται υπέρ της ρήξης.

Στην ερώτηση «αν απορριφθούν η προτάσεις της τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;» το 57,5% απάντησε να υποχωρήσει και να έρθει σε συμφωνία, ενώ το 36,4% απάντησε να οδηγηθεί σε ρήξη έστω και με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υποστήριζαν την κυβέρνηση σε περίπτωση που επέλεγε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 53,3% απάντησε «μάλλον όχι» και «όχι», έναντι 43,2% που επέλεξε το «μάλλον ναι» και «ναι».

Σε άλλη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου. Οι πολίτες όταν ρωτήθηκαν εάν, με τα μέχρι τότε δεδομένα, προτιμούν συμφωνία ή ρήξη, το 57% απάντησε «συμφωνία» και το 29% «ρήξη».

Διαβάστε τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και τι είπε ο Βαρουφάκης για Capital controls και κλειστές τράπεζες από Δευτέρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.