Κλειστές οι τράπεζες όλη τη βδομάδα. Ο κύβος ερίφθη: τι θα γίνει με τις καταθέσεις, capital control

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα capital controls;

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον καθορισμό ειδικής τραπεζικής αργίας για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι τράπεζες αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αφού επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το πιθανότερο είναι τα ΑΤΜ καθώς και ορισμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές από μεθαύριο Τρίτη να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό, εκτός απροόπτου, της απαιτούμενης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλαιοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.

Όλα αυτά όταν χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.

Διαβάστε τι θα συμβεί με τις συντάξεις αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.